Hvorfor er det aldrig godt nok med et faldende forbrug af antibiotika?
Ugen på Spidsen: Årsopgørelsen for forbruget af antibiotika hos svin er landet. Vanen tro er der kritik af forbruget, selv om det faldet og fortsat er meget lavere end sammenlignelige lande, skriver ugens klummeskribent på Svin Plus.

I formiddags sad jeg i venteværelset hos min datters specialtandlæge.

Det er et af de få steder, hvor jeg hører radio, der kører i baggrunden, alt imens tandlægerne gør flittigt brug af deres snurrende udstyr.

Det tætte lydbillede gjorde, at jeg ikke præcist fangede, hvem det var, som kritiserede svineproducenternes forbrug af antibiotika. Men det kunne være mange forskellige.

Nyt middel vejer det tidobbelte

Anledningen var en udmelding fra Landbrug & Fødevarer, som forleden kunne fortælle, at forbruget siden 2015 er faldet med 13 procent i mængder, men 18 procent, hvis man kigger på antal behandlinger.

Forskellen skyldes, at der undervejs siden 2015 blandt andet er udelukket et middel, som er erstattet af et nyt, der vejer ti (!) gange så meget som det tidligere middel.

Den lille detalje kunne jeg trods tandlægebor godt høre ikke blev godskrevet landbruget, men det er jeg så vant til.

Jeg kunne konstatere, at samme forskel, som vel helt objektivt set godt kan argumenteres for at blive indregnet, når der laves opgørelser over antibiotika, sørme heller ikke blev taget op i den artikel, som et andet dansk medie bragte om sagen med en overskrift i retning af, at faldet i forbruget altså ikke er godt nok.

Det skal selvfølgelig nævnes, at der i selvsamme artikel blev fremhævet, at Danmark i internationale sammenhænge er helt i top, når det gælder forbrug af antibiotika til grise.

Vi manglerne roserne

Der skal suges opmærksomhed fra de flygtige læsere, men hvor er det altså ærgerligt, at ingen større danske medier bare engang imellem faktisk roser dansk landbrug for nogle af de fremgange, de præsterer.

Frem for at skrive i en overskrift, at faldet ikke er godt nok, som nogle kritikere i artiklen mener er tilfældet, så kunne man med rette også vinkle historien på en anden måde. Rubrikken kunne da også sagtens hedde: Verdensmestre i lavt forbrug af antibiotika til svin - nu falder forbruget yderligere. Ja, hvorfor ikke?

Der er tilbageslag for sektoren indimellem, det medgiver jeg - og man kan være forvisset om, at det skal medierne nok også få omtalt.

De positive historier kniber det mere med at få omtalt, og det er en skam, når der hver evig eneste dag kæmpes en brav kamp på staldgangen for at gøre tingene bedst muligt.

Søren Tobberup Hansen er journalist og svinefaglig redaktør på LandbrugsAvisen, magasinet Svin og Svin Plus.

 

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Svin Plus, "Ugen på spidsen", sætter Morten Thomsen og Søren Tobberup Hansen, journalister og svinefaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinet Svin og Svin Plus, svineugen i perspektiv.

Klummen er udtryk for skribentens personlige synspunkt, og udtrykker ikke nødvendigvis bladhusets holdning til omtalte emne.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle