Hvorfor er noteringen så høj i Spanien?

Spanierne er foran sine europæiske konkurrenter, når det kommer til afregning på grisene. Men hvorfor, spørger ugens klummeskribent.

Hver uge modtager jeg en række mails om svinenoteringer og analyser, og de er langt mere interessante at beskæftige sig med, når de går i den rigtige retning, som vi oplever for tiden.

Den kinesiske ulykke med afrikansk svinepest, der også har ramt nabolandene hårdt, er hovedårsagen til, at det igen er blevet rigtig sjovt at producere smågrise og slagtesvin.

Trods de gode noteringer er der alligevel skeptikere rundt om i landet.

Forleden var jeg til et møde hos Vestjysk i Ringkøbing, hvor en enkelt tilhører ytrede skuffelse over, at den danske notering ikke klarer sig bedre end tilfældet er.

Der blev efterfølgende grinet lidt opgivende af, at Belgien, der fortsat kæmper med afrikansk svinepest, indtil for et par uger siden lå over den danske notering.

Nu skal ret være ret. Den danske notering har siden flyttet sig ganske pænt. Noteringen har igen overhalet den belgiske notering og også overgået den hollandske notering efter sidste uges noteringsfremgang på 30 øre.

Men er det godt nok?

Tjah, hvis man kigger længere op i tabellen, så gør Spanien et eller andet, som andre europæiske lande ikke kan konkurrere med.

Tal fra tyske ISN viser en betydelig afstand mellem den danske og spanske svinenotering, selv om den spanske notering på det seneste er gået ned i kadence, når det kommer til noteringsstigninger.

Her har den danske notering mere momentum, men langt fra nok til at være på niveau med den spanske notering.

Og hvorfor er det sådan?

Ja, jeg har ikke svaret, men noget kan tyde på, at spanierne er gode købmænd, har højværdiprodukter som tørret skinke, har velfungerende staldanlæg med stigende produktivitet og løftes af integratormodellen.

Det var også nogenlunde sådan, jeg hørte konklusionerne fra en spansk dyrelæge, da han tidligere på året var med på DanVets årsmøde og gav et indblik i spansk svineproduktion.

Især hæftede jeg mig ved, at der tilsyneladende er mange potentielle investorer, der gerne vil investere i spansk svineproduktion (dem er der vist ikke helt så mange af i Danmark?!), og at spanierne bare er blevet bedre og bedre til at sælge deres svinekød?

Måske vi kan lære noget af spanierne?

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle