Jeg holder fast i påstanden: Udbuddet af svinekød vil falde og priserne stige

Ugen På Spidsen: Når både USA, Kina og EU melder om faldende svinebestande, så må det på sigt resultere i et mindre udbud og dermed stigende svinepriser, mener ugens klummeskribent på Svin Plus.

Jeg har tidligere i denne klumme forudsagt, at der snart kommer højere svinepriser. De lader godt nok vente på sig. 

I EU er det eneste, der er sket de seneste seks uger, at den spanske notering er faldet under den franske, som til gengæld er gået en smule frem. Danmark har placeret sig i midterfeltet blandt de fem største svineproducerende lande i regionen. Det er vel nogenlunde, men altså ikke nok til at have en fornuftig forretning på at producere grise.

Så hvad skal der til, før priserne går op - ja, balancen mellem udbud og efterspørgsel skal flyttes, og det er også mit klare indtryk, at det er det, der sker i øjeblikket. 

For nyligt viste tal fra Danmarks Statistik, at den danske svinebestand er begyndt at gå tilbage. Det har vi ikke set længe. Også fra EU er der kommet tal for svinebestandene hos medlemslandene, og her er der også tilbagegang at spore, selv om Spanien fortsat har gang i sin vækstmotor. I flere lande har producenterne reelt mistet troen på svineproduktion og valgt at lukke eller kreditgiverne har lukket for pengestrømmen. Antallet af drægtige søer er i en række EU-lande således faldet over syv procent på et år.

Vi har også konstateret de første konkurser herhjemme, så der må gerne snart ske bedringer for svinepriserne, hvis ikke det skal blive rigtig grimt.

USA har tidligere meldt om tilbagegang for deres bestand, og skal man tro forlydender fra Kina, så er bestanden derude også på vej kraftigt ned. Jeg læste forleden et nyhedsbrev fra direktøren i det canadiske avlsfirma Genesus, Jim Long, som berettede om meget store tab pr. slagtesvin i Kina. Et af de store svineselskaber rapporterede om omkostninger, der var næsten dobbelt så høje som salgsprisen på svinekød. Det er der ikke mange, der kan holde til i ret lang tid.

Jim Long har også øje for udviklingen i EU, der efter hans beregninger har tab pr. slagtesvin omkring 260-330 kr. som følge af lave noteringer og høje foderpriser. Derfor anslår han, at der i øjeblikket fjernes 30-50.000 søer fra markedet pr. uge. 

Rammer han bare nogenlunde inden for skiven, så kan der potentielt set blive fjernet en sobestand svarende til den danske bestand omkring en mio. søer på fem-syv måneder. 

Tilbage til påstanden om, at priserne snart skal stige. Den er ikke taget ud af den blå luft.

Markus Fiebelkorn, den meget citerede markedsanalytiker fra Danske Svineproducenter, var i et indlæg på Landbrugsmediernes AgroWeb, der kører over skærmen i denne uge, inde på, at november normalt er startskuddet til prisstigninger på smågrise. Disse stigninger passer med, at slagtesvin altid stiger i pris i februar.

Lad os satse på, at 2021 følger et normalt år.
 

 

 

Søren Tobberup Hansen er journalist og svinefaglig redaktør på LandbrugsAvisen, magasinet Svin og Svin Plus.

 

Faktaboks

 

I den ugentlige klumme på Svin Plus, "Ugen på spidsen", sætter Morten Thomsen og Søren Tobberup Hansen, journalister og svinefaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinet Svin og Svin Plus, svineugen i perspektiv.

Klummen er udtryk for skribentens personlige synspunkt.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle