Jens sagde farvel til landbruget - er nu tilbage som driftsleder

Først landbrug, så vindmølleproducent og til sidst landbrug igen. Landmand Jens Jørgensen savnede personlig udvikling på sin arbejdsplads, men efter at have arbejdet på en stor virksomhed, måtte han tilbage til grisene igen.

Klokken er 23:50, da Jens Jørgensen træder ind til første arbejdsdag. Hverdagen plejede at bestå af slagtesvin. Nu er den skiftet ud med vinger hos vindmøllegiganten Siemens i Aalborg.

Ligesom de ca. 70 andre medarbejdere har han iført sig grå bukser og trøje. De gennemsigtige sikkerhedsbriller - som er et krav at have på - minder mest om dem, han kender fra nytår.

Egentlig har han ikke særlig meget erfaring som ”produktionsmedarbejder med reparation af vinger”, da han begynder 1. december 2015. Efter at have arbejdet som driftsleder i fem år på en slagteproduktion med 850 søer, savnede han personlige udfordringer.  

”Det var godt og meget frit, så jeg var ret glad for at være der, men det sidste halve år syntes jeg, at der skulle ske noget nyt. Jeg havde aldrig prøvet andet end landbrug, så jeg var åben for muligheder. Mange snakkede positivt om Siemens, så da de søgte, greb jeg muligheden”, siger han.

Jens Jørgensen var ikke den eneste, der forlod landbruget. For et år siden sagde i alt syv driftsledere op for at arbejde hos Siemens. Den mulige forklaring lød på bedre løn, færre skæve arbejdstider og mindre ansvar.

”Jeg ved ikke, om min chef kunne have gjort mere. Dengang var der bare ikke den store lyst, og jeg følte ikke rigtig, jeg kunne flytte mig mere. Hvis jeg begyndte at miste gnisten, så var det ikke godt for nogen af os”, fortæller Jens Jørgensen. 

Vil flytte tal og beslutninger

Målet er at give vindmøllegiganten et skud på minimum et år. Der går dog kun seks måneder, før savnet til den frie hverdag og livet med naturen begynder at snige sig ind hos den faglærte landmand.

”Det går ret hurtigt op for mig, at der er mange løse ender i en stor virksomhed. Hvis du kommer med en løsning, er der langt fra idé til handling. I landbruget var jeg vant til at være løsningsorienteret og tage hånd om det, så det var frustrerende at se, problemerne ikke blev løst med det samme. Jeg finder også ud af, at nattevagterne ikke var så sjove som først antaget. Jeg faldt aldrig ind i døgnrytmen”, fortæller han.

I dag arbejder Jens Jørgensen på en avlsbesætning på 300 hektar og 900 søer i Nordjylland. De avler og eksporterer til både Vietnam, Thailand, Polen og Filippinerne. Hverdagen foregår det meste af tiden på kontoret, men med en fast arbejdstid fra 8-16 og interessen for avl er han godt tilfreds.

”Jeg savnede landbruget, at arbejde med grise, skabe min egen hverdag og være med til at flytte tal og beslutninger. Det følte jeg ikke, at jeg kunne før”, siger han.

Han anbefaler, at ejere i landbruget skal blive bedre til at fastholde deres medarbejdere med bl.a. sundhedsforsikringer, pension og bedre arbejdsmijlø.

”Store arbejdspladser er gode til at holde arrangementer og personalepleje, og det kunne mange landbrug lære noget af. Jeg tror, ordentlige rammer kan trække nogle landmænd til og fastholde flere. Mit indtryk er, at det tager mange arbejdsgivere for givet”, siger han.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle