Kåring: Her er de bedste svineproducenter på Fyn
Centrovice kårede de bedste svineproducenter onsdag ved det årlige Svineforum.

Der er langt mellem top og bund blandt svineproducenter.

Det var Centrovices kåring af deres dygtigste svineproducenter onsdag eftermiddag et godt eksempel på.

For mens den bedste soholder, Lars Storm, præsterede 38,9 fravænnede grise, 18,6 levendefødte grise, 16 fravænnede grise pr. kuld og otte spildfoderdage, så var der et pænt forspring ned til gennemsnittet af de 60 besætninger, som var med i opgørelsen.

De 60 besætninger havde således 33,4 grise pr. årsso, 17,5 levendefødte grise, 14,8 fravænnede grise pr. kuld og 13 spildfoderdage.

"En kæde er ikke stærkere end det svageste led, men her er åbenbart ingen svage led. Man gør det, man er enige om, skal gøres, og så har man været forskånet for uheld i løbet af året. Så er der nogle, som kan se en dag før, om grisene bliver syge, og så kan man behandle dem i dag. Så virker det meget bedre. Det kan være diarre og så mange andre ting", fremhævede Finn Rasmussen, svinebrugskonsulent hos Centrovice, om vinderen, der bruger hjemmeblandet foder og har cirka 1.000 søer.

Hos producenterne af 7 til 30 kgs-grise var det Peter Jonasson, der løb med sejren.

Besætningen ved Assens med 870 søer og 32 grise pr. årsso modtager grise fra eget sohold. Grisene er fravænnet ved fem uger og har en fravænningsvægt på 7,4 kg.

Besætningen har opnået en daglig tilvækst på 568 gram. Foderforbruget er 1,63 FE pr. kg tilvækst og 1,9 procent dør.

Vinderen havde igen et stort forspring til gennemsnitsbesætningerne, der opnåede 477 gram tilvækst, 1,85 FE pr. kg tilvækst og 2,5 procent døde. I alt 21 besætninger var med i den del af opgørelsen.

Her gav Finn Rasmussen også roser til vinderen:

"Han (Peter Jonasson, red.) påpeger, grisene får godt foder. Man kan altså ikke spare sig til gode resultater, hvad angår resultater. Pasningen er i top".

Hos slagtesvineproducenterne var det Erik Jensen, der indtog førstepladsen efter at have præsteret 1.150 gram daglig tilvækst, 2,60 FE pr. kg tilvækst, 60,4 i kødprocent og 1,4 procent døde. Ind- og afgangsvægten var angivet til henholdsvis 37 og 89 kg.

Det var på flere parametre bedre end gennemsnittet af slagtesvinebesætningerne, der havde 1.014 gram daglig tilvækst, 2,73 FE pr. kg tilvækst, 61,2 i kødprocent og 2,8 procent døde. Her var den gennemsnitlige ind- og afgangsvægt 32,5 og 86,6 kg. Her var 58 besætninger med i opløbet om at blive bedste slagtesvineproducent.

Rengøring og udtørring, pasning og store grise ved indsættelse blev nævnt som vigtige faktorer for de gode resultater hos Erik Jensen.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle