Køber du for dyrt? Sojaskrå lige så godt som sojaproteinprodukter
Sojaproteinprodukter giver ikke bedre produktionsresultater end sojaskrå, viser afprøvning fra Seges.

Det kan ikke betale sig at udskifte dele af almindelig sojaskrå med sojaproteinprodukter i forhold til produktivitet, produktionsværdi eller diarré.

Det viser en afprøvning, hvor der ikke var højere forekomst af diarré hos smågrise fodret med foder der indeholder sojaskrå i forhold til smågrise fodret med foder tilsat sojaproteinkoncentrater. Smågrisene der fik foder, der indeholdt sojaskrå, opnåede desuden samme produktivitet som de grise, der havde fået foder med sojaproteinprodukter.

Det viser resultater fra Seges Svineproduktion, Den rullende Afprøvning.

Tre produkter

Tre forskellige sojaproteinprodukter er sammenlignet med sojaskrå i forhold til produktivitet, produktionsværdi og forekomst af diarré hos smågrise.

De udvalgte sojaproteinprodukter i afprøvningen var:

  • HP 300
  • Vilosoy
  • AlphaSoy 530.

For den samlede periode fra 7 til 30 kg opnåede smågrisene samme produktivitet med sojaskrå i smågrisefoderet som med to af sojaproteinprodukterne: AlphaSoy 500 og Vilosoy. Det tredje sojaproteinprodukt, HP 300, opnåede en ringere produktivitet end både de to øvrige proteinprodukter og sojaskrå.

Lige mange blev syge

Der var ikke forskel på behandlingsfrekvensen mod diarré mellem de fire grupper, uanset om der blev anvendt parameteren ”Antal flokbehandlede stier i afprøvningen ” eller ”Behandling pr. foderdag”.

Indholdet af aminosyrer og fordøjeligt råprotein i foderet, der blev anvendt i afprøvningen, fulgte ikke normen for næringsstoffer. Derimod anvendtes en strategi, der benævnes omvendt fasefodring.

Der blev praktiseret en mere omfattende smittebeskyttelse, end hvad der er norm i praktisk svineproduktion.

Afprøvningen blev gennemført på Forsøgsstation Grønhøj.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle