Kamera kan blive en velfærdsbooster i svinebesætninger

Brasilianske forskere undersøger muligheden for en termografisk metode til at fastslå grisenes kropstemperaturer og ædemønstre.

Med teknologi, der måler infrarød stråling, er det muligt at få et termografisk billede af grise og deres omgivelser. 

Termografi er en metode til at registrere temperaturen på en overflade via infrarød stråling. Gennem et infrarød kamera kan man derved se grisenes og omgivelsernes temperatur med det blotte øje. 

Et hold brasilianske forskere har netop undersøgt, hvilke muligheder denne metode kan give ude i bl.a. svinebesætninger.

Projektet blev præsenteret til en udenlandsk messe, EuroTier South America, sidst i juli. Det skriver PigProgress.

Opdage feber og sult

Ved hjælp af de infrarøde målinger er det bl.a. muligt at detektere, hvornår en gris eller so har feber. Det fortalte professor Rony Antonio fra et brasiliansk forbundsuniversitet til messen i juli. 

Professoren forklarede yderligere, at metoden også kan forudsige hvornår det er tid til næste fodring. 

Efter sigende sker der nemlig et fald i grisens kropstemperatur, når den er sulten. Det gør den infrarøde teknologi til et brugbart værktøj, når det kommer til fodringsmanagement. 

Det brasilianske forskningsteam må dog samtidig erkende, at kalibreringen af det kameraet, der måler infrarød stråling, er meget fintfølsomt, hvilket kræver et fremtidigt arbejde for at gøre det mere praktisk anvendeligt. 

Forskerne forventer en videnskabelig udgivelse omkring den termografiske metode i den sidste halvdel af 2019. 

Danske erfaringer

Fødevarestyrelsen udgav i slutningen af 2010 resultater fra deres eget projekt omring muligheder og begrænsninger ved infrarød termografi i svinebesætninger.

Der er velfærdsmæssige gevinster at hente ved en tidlig opdagelse af en feber-tilstand eller inflammatoriske læsioner i huden, som fx skuldersår. 

Derudover er metoden med kamera, der måler infrarød stråling, også berøringsfri i forhold til dyrene og metoden muliggør kontinuerlig overvågning.

Fødevarestyrelsen fandt dog også udfordringer ved brugen af infrarød teknologi i svinebesætninger.

Ved at sammenholde målte værdier fra infrarød teknologi med en nøjagtig temperaturrefference kunne projektets deltagere undersøge temperaturernes nøjagtighed i forhold til støv og ammoniak i svinestalde. 

Resultaterne viser, at både ammoniak og støv i svinestalde påvirker temperaturmålingerne foretaget med infrarød termografi. Det gør målingerne upræcise. 

Brugen af infrarød teknologi i svinebesætninger er en smart løsning og kan bidrage positivt til dyrevelfærd og fodringsmanagement. 

Det kan dog samtidig konkluderes, at udviklingen af et brugbart kamera ude i svinebesætninger stadig er i sin begyndende fase. 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle