Sponsoreret af MSD Animal Health

Kan nålefri vaccination lade sig gøre?

Vaccination i huden uden brug af kanyler har bredt sig mere og mere i de danske svinebesætninger. Men hvordan virker det? Og er der noget i vejen med den traditionelle måde at vaccinere på?

Vaccination i huden er ikke nyt. Den ældre generation af befolkningen har alle været vaccineret i overarmen ved skulderleddet – hvor de i første klasse stillede sig op i en lang række og blev stukket med en ultrakort kanyle, som placerede calmette vaccinen i huden.

Sidenhen er der også udviklet intradermale vacciner til svin. Der er kommet flere intradermale svinevacciner til, så der i dag kan vaccineres mod flere af de almindeligt forekommende sygdomme hos svin i Danmark.  Alle intradermale vacciner er specialdesignede til at virke sammen med immunforsvaret i huden, og både teori og erfaringer vidner om, at intradermale vacciner er fuldt ud på højde med traditionelle vacciner til intramuskulær injektion mod de samme sygdomme.

MSD Animal Health lancerede for 10-15 år siden den nålefri sprøjte IDAL, som kan anvendes, hvis man vil vaccinere nålefrit i sin svinebesætning. IDAL har være avendt i Sydeuropa i ca 15 år, og er de sidste 5 år blevet anvendt i danske besætninger.

”Vaccination med IDAL er en let og behagelig måde at vaccinere på. Vi er rigtig glad for at bruge IDAL, og har fået en langt mere behagelig arbejdsdag, når der skal vaccineres”, siger Niels Brems Jensen, svineproducent og IDALbruger fra Nordfyn.

Fordelen ved at nytænke vaccination

Vaccination i huden kan principielt ske overalt på grisens hudoverflade. Dette giver mulighed for fleksibilitet i valg af vaccinationsområde med IDAL, men det anbefales at vaccinere større plane flader som langs ryggen, bag øret og på bagparten. IDAL skyder den lille dosis vaccine ind i huden med trykluft ligesom et luftgevær skyder med hagl. En elmotor sørger for at danne dette tryk. Efter en vaccination lades IDAL til næste skud, og dette sker så hurtigt, at man kan flokvaccinere med pæn hastighed.

Der er intet i vejen med den traditionelle måde at vaccinere på, men vi kender alle risikoen for knækkede kanyler samt risikoen for at sprede smitte fra den ene gris til den anden. Ligeledes kender de fleste nok også tumulten i en flok grise, når der startes på nålevaccination - grisene er opskræmte, skriger og løber rundt. Denne opskræmthed er væsentlig reduceret ved den nålefrie metode.

Emneord MSD Animal Health, sponsoreret, nålefri vaccine, IDAL

Sponsoreret af MSD Animal Health

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.