Kendte ikke hinanden: Nu ejer og driver de sammen en stor smågrisebedrift
Cissi Karlsson og Simon Åkerblom kendte ikke hinanden for et år siden, men ejer nu i fællesskab smågriseproduktionen Annelövsgrisen ved Helsingborg i Sydsverige. Målet er blandt andet at løfte den relative beskedne effektivitet på 29 grise pr. årsso.

For et år siden kendte de ikke hinanden, bortset fra af navn. 

I dag er Cissi Karlsson, uddannet driftsleder i 2018, og Simon Åkerblom, uddannet dyrlæge, pot og pande via deres fælles ejerskab og drift af en af Sveriges større smågriseproduktioner, Annelövsgrisen, nogle få kilometer uden for Helsingborg i Sydsverige.

"Det er en god følelse at komme ind i branchen nu, da både foderpriser og smågrisepriser er gunstige", siger Simon Åkerblom til netavisen ATL.nu 

Bedriften, der omfatter tre ejendomme, med 950 søer og en årsproduktion på ca. 27.000 grise blev sat til salg i 2018, og via en de tidligere ejere kom de to nye ejere i kontakt med hinanden på opfordring fra Simon Åkerblom, der forhørte sig om muligheden for at finde en medejer.

De to ejer nu bedriften med ti ansatte via et holdingselskab. 

Både Cissi Karlsson og Simon Åkerblom kender dog Annelövsgrisen godt som henholdsvis nyansat driftsleder i forbindelse med salgsprocessen for ejendommen og via jobbet som besætningsdyrlæge.  

29 grise pr. årsso 

De nye ejere ønsker ikke at oplyse købsprisen, men fastslår at bedriften er i god stand og løbende er renoveret gennem de seneste 10-15 år.

Produktionen præsterer i dag knap  29 grise pr. årsso, og målet er da også at øge produktionen og produktiviteten, blandt andet ved en mere jævn fordeling af faringer, så der ikke står tomme stier i staldene.

"Vi skal ikke stirre os blinde på at øge produktionen, og vi skal have en lønsom produktion. Men jeg tror, at en øget produktion vil bidrage til lønsomheden", siger Cissi Karlsson.

Ejerne har valgt at have ugehold, og smågrisene afvænnes efter fire uger. Der anvendes indkøbt foder, som tilsættes bærme og valle for vådfodring. Bedriften ejer ingen jord, så der er kontrakter på indkøb af halm og afsætning af gylle.

21.000 smågrise sælges til en slagtesvineproducent, mens de sidste 6.000 afsættes via HK Scans griseformidling.

sbu

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle