Kinas kvaler gavner danske svin
Kinas svineproduktion lider fortsat under afrikansk svinepest, men der er bedring på vej. Spørgsmålet er, hvornår det sætter sig i svinepriserne herhjemme, spørger ugens klummeskribent.

Kinas svineproduktion står til at falde med mellem 8 og 11 procent i 2020 målt i forhold til 2019.

Det fremgår af en artikel fra Magasinet SVIN, der udkommer i næste uge, og står i kontrast til de positive takter, som Kinas myndigheder kom med tidligere på året i kølvandet på flere kinesiske selskabers kraftige ekspansion af svinestalde. Dengang var der meldinger om, at landets svinebestand var reetableret ved udgangen af 2020. 

Det kommer ikke til at ske - tværtimod, selv om der tilsyneladende er faldet ro over udbruddene af afrikansk svinepest, der nærmest halverede landets svinebestand.

Den mindre produktion, der ventes i 2020, er som nævnt lavere end 2019-niveauet, som samtidig var 22 procent under 2018-produktionsomfanget. Så der er lang vej tilbage for kineserne, og det er positivt for den danske gris, som dermed fortsat er en efterspurgt handelsvare i Kina.

Nye handelsopgørelser viser da også, at den kinesiske appetit på svinekød fra andre lande er fortsat stigende. Faktisk er landets import mere end fordoblet i årets første seks måneder set i forhold til samme periode af 2019. Danmark nyder godt af en markant øget efterspørgsel fra Kina, idet vi er blandt de allerstørste eksportører til Kina.

Det er med at nyde situationen, så længe den varer. For fem-seks år siden var der også god afsætning af svinekød til Kina, da landet begyndte at omlægge sin produktion, men siden faldt behovet for import betydeligt. 

Det kan ske igen, ikke mindst med tanke på, at produktiviteten pr. årsso meldes stigende, og der for tiden er rekordstor import af avlsdyr til Kina. Men mon ikke der går et par år endnu, før vi skal bekymre os om afsætningen til Kina?

  

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Svin Plus, "Ugen på spidsen", sætter Morten Thomsen og Søren Tobberup Hansen, journalister og svinefaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinet Svin og Svin Plus, svineugen i perspektiv.

Klummen er udtryk for skribentens personlige synspunkt.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle