Klimagrisen - den næste udfordring for svineproducenter?

Ugen på Spidsen: Danish Crown er gået ind i klimakampen og vil i 2050 sikre, at kød fra selskabet skal være klimaneutralt. Men hvad koster det, spørger ugens klummeskribent på Svin Plus.

Midt i en tid, hvor mange svineproducenter kæmper for at holde sammen på økonomien efter en langstrakt periode med svinenoteringer et pænt stykke under kostprisen for de fleste producenter, har Danish Crown trukket i klimatøjet og bekendtgjort, at udledningen af klimagas fra kødproduktionen fra 2030 skal være reduceret med 50 procent i forhold til 2005 og 100 procent i 2050.

Udledningen skal i nul både hos slagteriet, men også hos svineproducenterne, der for 90 procents vedkommende skal være klimacertificeret i år.

Det er et spændende og modigt initiativ fra slagteriet. Og helt sikkert det rigtige træk, men jeg tror, at den enkelte svineproducenter qua den aktuelle krise har mange andre ting at tænke på for tiden.

På den faglige front er det de seneste år strømmet ind med skærpede krav til svineproducenter i form af fx gult kort-stramninger, krav til dødelighed, en fremtid uden zink ved fravænning, stramninger for hele haler og nye regler for kastration.

Kan klimainvesteringer hentes hjem?

Nu kommer dette krav så oveni - og det kommer til at koste penge for svineproducenterne i investeringer ude på bedriften. Spørgsmålet er, om disse klimainvesteringer kan hentes hjem igen?

Ny og mere energieffektiv ventilation kan jeg nemt forholde mig til, men aktuelt er det ikke bankerne, der står i kø for at yde kredit til ny-investeringer i svineproduktionen. Den hurdle skal lige håndteres før vi kommer et skridt nærmere klimaneutralitet.

Danish Crowns tiltag fortjener dog alligevel ros, fordi selskabet formentligt er blandt de første til at arbejde mod et klimaneutral scenarie og dermed også får en bedre mulighed for at få fat i dem, der begynder at efterspørge klimagrise.

Om en kommende klimaneutral gris så bliver efterspurgt vil kun tiden vise. Der vil i hvert fald fortsat være en betydelig del af befolkningerne rundt om i verden, der fortsat vil gå efter prisen på grisen.

Endelig skal klimagrisen helst også give en bedre notering. Det ved jeg er en af de ting, en svineproducent tænker allermest på for tiden.

Søren Tobberup Hansen er journalist og svinefaglig redaktør på LandbrugsAvisen, magasinet Svin og Svin Plus.

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Svin Plus, "Ugen på spidsen", sætter Morten Thomsen og Søren Tobberup Hansen, journalister og svinefaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinet Svin og Svin Plus, svineugen i perspektiv.

Klummen er udtryk for skribentens personlige synspunkt, og udtrykker ikke nødvendigvis bladhusets holdning til omtalte emne.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle