Knap et år efter udbrud: Lille sandsynlighed for at udrydde afrikansk svinepest

"Her et år efter kan vi konstatere, at stort set hele Baltikum er blevet inficeret og sandsynligheden for at udrydde smitten på kort sigt er meget lille," siger Videncentret for Svineproduktion.

Den altødelæggende virussygdom Afrikansk Svinepest lever videre i de europæiske svin og baggårdsbesætninger. Sidste uge bød således på otte nye tilfælde af svinepest i Polen, Litauen og Letland, meldte Markedsnyt for Svinekød denne uge.

Afrikansk svinepest bliver svært at komme til livs, vurderer Bent Nielsen, afdelingschef i Videncentret for Svineproduktion.

»Det er snart et år siden, at vi så de første ASF udbrud i grænseområdet mellem Polen og Hviderusland, så det har været der i lang tid. Der er stor risiko for, at ASF vil sprede sig, fordi vildsvinepopulationen vedligeholder smitten i de ramte områder. Vandrende vildsvin kan bringe ASF til ny områder. Her et år efter kan vi konstatere, at stort set hele Baltikum er blevet inficeret og sandsynligheden for at udrydde smitten på kort sigt er meget lille,« siger Bent Nielsen.

Baltiske lande inficeret

Afrikansk svinepest har siden januar udbredt sig til Estland, Letland, Litauen og Polen, hvor man alene i Polen har haft 23 udbrud. 

På trods af det har landet formået at holde svinepesten i et begrænset område.

»Det positive er, at Polen har formået at begrænse ASF til det østligste grænseområde få kilometer fra Hviderusland, og det skal de have ros for. Vi frygter dog stadig, at det vil sprede sig, så vi håber, at Polen kan opretholde den nuværende relativt gunstige situation. Der er ikke nogen håndteringsændringer på vej for Danmarks vedkommende. Vi gør allerede, hvad vi kan på vaskepladserne og følger situationen uge for uge,« siger Bent Nielsen.

Du kan følge udviklingen på World Organisation for Animal Health (OIE) her.

Emneord afrikansk svinepest

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle