Kolmos: MRSA-smittede må gerne give hånd
Eksperter fastslår, at MRSA-smittede gerne må give hånd, men skal huske at vaske hænder, når de har forladt stalden eller pudset næse.

DR Syd bragte i starten af denne uge et indslag, hvor en landbrugsmedarbejder fortalte, at hun var bange for at give hånd, fordi hun har MRSA.

Hun bør dog ikke være bekymret, hvis hun blot sørger for god håndhygiejne.

Sådan lyder det fra professor Hans Jørn Kolmos i Region Syddanmark samt Tove Ejlertsen Jensen, ledende overlæge i Klinisk Mikrobiologi ved Aalborg Universitetshospital.

Ligeledes er der intet til hinder for, at læger og sundhedspersonale giver hånd til en MRSA-smittet under normale omstændigheder.

Sundhedspersonalet desinficerer bagefter, akkurat som når de har givet hånd til øvrige borgere.

"Jeg vil med glæde give hånd til hvem som helst, om de arbejder i en svinestald eller ej," siger Hans Jørn Kolmos.

Banalt men vigtigt

Hans Jørn Kolmos understreger dog, at det er vigtigt at huske at vaske hænder - samt vaske hænder, tøjskifte og desinficere mobil eller andet, der har været i stalden. Det er en del af fødevareminister Dan Jørgensens fem-punkts-plan, der skal bekæmpe MRSA-smitte.

"Det er en banal ting, men det er vigtigt," siger Hans Jørn Kolmos.

"Al erfaring viser, at man ikke efterlever det 100 pct. Det er ikke nok at sætte et skilt op over en håndvask," siger professoren, der nævner, at selv sundhedspersonale kan have svært ved at leve op til de vigtige procedurer.

Vaske sig efter at have pudset næse

Tove Ejlertsen Jensen fra Aalborg Universitetshospital  understreger, at der skal udføres korrekt håndhygiejne med håndvask og desinfektion, når man forlader stalden.

"Derefter er der ingen restriktioner med hensyn til at give hånd," skriver hun i et emailsvar til Landbrugsavisen.dk.

"Det gælder ligeledes for alle borgere, at man skal sørge for at have en god håndhygiejne, dvs huske at vaske hænder med jævne mellemrum samt efter forurenende procedurer."

En forurenende procedure kan være at pudse næse. MRSA kan ofte sidde i næsen, men også i svælget.

"Det er altid en god ide at vide, hvor man har haft sine hænder," siger Hans Jørn Kolmos.

Særlige regler ved isolation

Lægerne må også gerne give hånd, men der kan være undtagelser.

"Dog vil der være særlige foranstaltninger, som følger reglerne for isolation, hvis man tilser en patient, der er i isolationsregime," oplyser Tove Ejlertsen Jensen.

Læs også mere om MRSA hos VSP, hvor du kan læse om smittebeskyttelsesplaner og god indretning af forrum.

Emneord mrsa

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle