Konsulent: Er det tiden, hvor man skal gå med livrem og seler?
Nye, faldende prognosepriser for smågrise kræver, at sparekniven kommer frem, mener Velas-svinekonsulent.

Af Jonas Bøge Breinholt, svinekonsulent hos Velas

Det er nu her, man skal til at lave nye recepter til hele soholdet.

P.t. ser vi en prognosepris på 450 kr. for en 30 kg’s gris og med en faldende tendens ind i 4. kvartal. I 2019 havde vi en prognosepris på 481 kr., men en stigende tendens ind i 4. kvartal 2019. Har vi så råd til af handle ligesom sidste år?

Svaret er nok nej de fleste steder. 

Vi skal til at lave de nye recepter, som vi skal bruge her i slutning af 2020 frem til høsten 2021. Så det er også nu, vi skal til at finde sparekniven frem.

Sidste år blev der tilsat rigtig mange forskellige tilsætningsstoffer, som toksinbinder, et højere vitaminniveau, dyre mælkeblandinger samt bedre proteinkilder. Men med de nye prognosepriser, som er faldende, skal noget af det væk, så vi stadig kan tjene penge på den gris, der kommer ud ad døren. 

I et faldende marked er det mindst lige så vigtigt at kende sin fremstillingspris, som når det stiger, men i et faldende marked skal vi have fremstillingsprisen til at falde for at sikre et godt højt DB.

En måde at få en lavere fremstillingspris på kan være ved at forbedre produktionstallene og holde udgifterne lige ud. 

Den anden er at spare noget væk eller ved at indhente tilbud på foder, mineraler, vacciner og alt andet for at se, om der er bedre priser derude. Man skal bare sikre sig, at hvis man indhenter et tilbud, skal det kunne sammenlignes.

Alle i den lokale rådgivning kan finde en, som kan hjælpe med at tage tilbud hjem på foder eller mineraler, så I har et materiale, der kan sammenlignes med hinanden.

Et sted at spare kan være en af de steder, hvor vi oplever, at der er skruet en del op. Nemlig ved tildeling af godt smågrisefoder til grise, der vejer fra 4 til 15 kg. Det er som om, at forbruget er steget 1-3 FEsv på 
startblanding og 2-4 FEsv på 9-15 kg. blanding, så grisene kommer for sent over på den billige blanding tre. Her kan der være en del at hente.

Men det kan også være på mandskabssiden. I skal se, om I bruger jeres timer bedst muligt. Er der f.eks. stadig nattevagt, og kan det betale sig? Skal I bruge lønkroner på en nattevagt, eller kan I bruge dem på flere timer om dagen? 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle