Konsulent: Fodersuppen skal være lige i skabet - hverken for tyk eller tynd

Hvornår har du sidst tjekket indstillingerne i dit vådfoderanlæg?

Af Inga Riber, svinerådgiver, LandboNord

Fodrer dit vådfoderanlæg, som du forventer? Er du sikker?

Tjek som minimum indtastning af råvareværdierne, blanderecepterne og koncentrationen af fodersuppen jævnligt, gerne hvert kvartal i forbindelse med udarbejdelse af E-kontrol.

Gør det til en rutine, så det bliver gjort jævnligt.

Koncentrationen af fodersuppen har betydning for produktionsresultaterne i de fleste staldafsnit.

Ofte er fodersuppen for tynd i farestalden, hvilket betyder, at søernes foderoptagelse begrænses unødigt. Her vil en tykkere fodersuppe gavne søernes mælkeproduktion og reducere vægttabet i diegivnings-perioden. Målet er minimum 0,30 FEso pr. kg og minimum 24 procent tørstof i vådfodersuppen.

Også hos smågrise er det vigtigt at få fodersuppen tilpas koncentreret, så vandet ikke fylder unødigt, hvorved grisenes vækstpotentiale ikke udnyttes fuldt ud. Her er målet minimum 0,33 FEsv pr. kg og minimum 25 procent tørstof i vådfodersuppen.

Anderledes ser det ud ved fx drægtige søer fodret i langtrug. Her må fodersuppen gerne være så tynd, at der stadig er foder til de langsomtædende søer, når de forslugne søer har fyldt maverne. Målet er her 0,20-0,24 FEso pr. kg og 17-20 procent tørstof i fodersuppen.

Husk, at hvis FE pr. kg råvare og tørstofprocenten i råvarerne er tastet forkert i fodercomputeren, så svarer FE pr. kg og tørstofprocenten i fodersuppen ifølge computeren ikke med det reelle indhold.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle