Konsulent: God immunitet - tænk på stalden som et badeværelse

Skal der altid vaccineres mod influenza, eller skal der også tænkes i andre baner?

Af Josva Møller Jensen, svinerådgiver, LandboNord

Luftvejssygdomme er et samlet sygdomskompleks. At holde besætningen i en god og naturlig immunitet er en stor og vanskelig opgave.

Er immuniteten især et problem om efteråret, skal her tænkes klimaanlæg og specifikt styringen af dette.

Et korrekt indstillet klimaanlæg kan mindske problemerne med luftvejsinfektioner meget. Det kan gøre forskellen på, om man får sygdomsudbrud hos grisene eller ikke. Et udbrud af influenza kan let tage andre luftvejsinfektioner med sig.

De venter blot på et svaghedstegn hos det enkelte dyr for at slå til og bringe den manglende immunitet op til overfladen – med tab til følge.

Jeg vil forsøge at forklare problemet ud fra principperne i vore egne badeværelser.

Vi anbefaler at have en ventilator, som starter, når badet begynder. En fugtstyring stopper nemlig ventilatoren, når fugtigheden igen er på plads. Det vil sige, at fugtigheden fjernes samtidig med, den produceres. Den når dermed ikke ”at sætte sig”.

Sådan virker de moderne klimastyringer også.

Når det bliver for fugtigt i en sektion, øges ventilationen for straks at fjerne fugten. Når temperaturen falder til under det ønskede niveau, tilsættes varme. Varmetilsætningen sker uanset, om stalden er utæt eller fordi staldluften er blevet køligere, da der ventileres lidt kraftigere.

Dette er en god idé, fordi luftvejsinfektionerne følger fugten (vanddampen) i luften. Når fugten fjernes hurtigere, sænkes smittepresset. Lavere smittepres giver som bekendt færre luftvejssygdomme hos grisene.

Tænk klima- og luftkvalitet, så tænker du også sygdomskontrol og sundhed hos dine dyr.

Er du og dine ansatte i øvrigt blevet vaccineret mod influenza?

Der er jo ingen grund til, at I er en del af problemet!

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle