Konsulent: Sørg for korrekt faseskift - det kan ses på bundlinjen
Fase 2 tiltænkt 9-15 kg smågrise er ofte for dyr til, at grisene skal gå lang tid på denne blanding.

Af Pia Sørensen, rådgiver, SvineRådgivningen

"Smågrisene fungerer rigtig fint på fase 2."

Det er et ofte hørt udsagn på staldgangen. Men fase 2 tiltænkt 9-15 kg smågrise er ofte for dyr til, at grisene skal gå lang tid på denne blanding.

Man kan sammenligne den med en trampolin, hvor grisene landes mellem zinkfoderet og fase 3, hvor tilvæksten rigtigt skal tage fart.

Tabel 1. Den økonomiske konsekvens af, at foderskift sker senere end tiltænkt


Ved at lave foderskiftet på fase 1 og 2 tidligere, kan der spares 8,6 kr pr. produceret gris, se tabel 1. En yderligere gevinst ud over billigere foder er, at man samtidig støtter en højere tilvækst i slutperioden.

Mange benytter en lavproteinblanding som fase 2 og en højproteinblanding som fase 3, og ved at skifte tidligere, støtter man højere tilvækst kontra hvis grisene blev holdt tilbage på en lavproteinblanding.

Husk at skifte i tide

Babyfoder kan også være en bundlinjerøver. I takt med at fravænningsvægten og alderen er faldet, benyttes der bedre og ofte dyrere foder til at starte grisene op på.

Det skal vi uden tvivl fortsætte med. Vi skal bare huske at stoppe op og se på grisene, om de reelt har behov for det, og ikke køre på rutinen.

Får man ikke skiftet i tide, så grisene fortsætter på babyfoder til de vejer 8 kg, vil det koste yderligere 2,8 kr. pr. produceret gris, se tabel 2.

Succes-koncept med hjemmeblandet foder er nu landsdækkendeSvin Fredag 1. juni 2018 · 07:28

Tabel 2. Øget forbrug af babyfoder koster

Alderen på grisen er dog af større betydning end vægten.

Jo ældre grisen er, jo bedre udviklet fordøjelsessystem og des bedre kan grisen fordøje vegetabilske råvarer. Men så længe fravænningsalderen spænder mellem 21 og 28 dage indenfor et ugehold, følger vi vægten.

Et godt hjælpeværktøj

Et let overskueligt skema, som viser grisenes daglige tilvækst dag for dag og foderskift, er et håndgribeligt værktøj til at følge op på, om grisene holder deres forventede tilvæksts kurve, se figur 1.

Samtidig tjekker man op på, om man skifter foder i tide.

Har man altid en lille høvægt i nærheden, kan man hurtigt tjekke, om grisene følger vækstkurven eller om denne skal justeres til.

 

Figur 1. Udsnit af skema, som viser daglig tilvækst ud fra tre gennemsnitlige indsættelsesvægte

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle