Konsulenten: Sådan får du den rigtige pris på grisen
Puljenotering, NordWest eller beregnet notering? Skal man dækkes rigtig godt ind, er en model at køre 25 pct. SPF-pulje (negativ), 25 pct. NordWest, 50 pct. beregnet

Af Kasper Gade Panduro, SvineRådgivningen

I et presset marked er det vigtigt at få den rigtige afregning for sine grise, hvad end man sælger til eksport, til pulje i Danmark eller har en fast aftager.

Der er overordnet set tre faktorer der afgør den endelig pris på grisen.
  • Noteringen (prisen for grisen)
  • Kiloreguleringen
  • Tillæg

Noteringen og kiloregulering

Hvis man får afregnet sine grise til én af de danske noteringer, så vil prisen tage udgangspunkt i en 30 kg’s gris. Kiloreguleringen er variabel, og bliver opdateret hver uge sammen med noteringen. I de danske noteringer er der både en PRRS negativ og en PRRS positiv pris.

I Tyskland vil man oftest gerne afregne til NordWest, der tager udgangspunkt i en 25 kg’s gris. Her vil der være et tillæg når grisen vejer over 25 kg, og et andet tillæg når grisen vejer over 30 kg.

Tillægget hos NordWest er noget der ligger fast i de fleste tilfælde. Det kan også aftales individuelt mellem køber og sælger. Hos NordWest vil man ikke skelne mellem PRRS negative og positive dyr.

Tabel 1. 2018 kiloregulering

*jf. eksportør af smågrise


Sammenligning af noteringer

I tabel 2 er der sammenlignet afregningspriser fra et gennemsnit af 2018. Der er taget udgangspunkt i en gris på henholdsvis 31,5 kg, og 28,5 kg ved afgang.

Tabel 2. Afregningspriser i snit 2018, for grise på hhv. 31,5 kg, og 28,5

Som det kan aflæses i tabellerne, så ligger Beregnet og NordWest tæt på hinanden, og SPF Pulje ligger henholdsvis kr. 10-15 over eller under, PRRS negativ og positiv.

Valget

Da NordWest kiloregulering bliver væsentlig lavere når vi passere 30 kg end de øvrige, så vil man med fordel kunne kigge den vej, hvis man har svært ved at få grisene op på 30 kg ved salg, og samtidig har en lav sundhedsstatus.

Set tilbage på 2018, så har det været SPF pulje PRRS negativ som har lagt på den højeste pris.

Grundelaget for f.eks. at vælge at afregnet sine grise til NordWest skulle være, at man har PRRS positiv status, da prisforskellen på en SPF pulje PRRS positiv og en NordWest har lagt på kr. 9-11 i 2018, i NordWest favør.  Afregner man i dag sine dyr til en SPF negativ pulje notering, vil det altså ikke være en fordel at gå over på NordWest.

Mange har de seneste år kørt med en afregningsmodel der hedder ½ SPF pulje og ½ Beregnet notering.

Skal man dækkes rigtig godt ind, er en anden model at kører 25 % SPF-pulje (negativ), 25 % NordWest, 50 % Beregnet. I 2018 ville en gris på 31,5 kg i denne model have kostet kr. 336.

Tillægget aftales individuelt mellem køber og sælger, og kan bl.a. indeholde brugen af en specifik vaccine, som køberen ønsker grisene behandlet med. 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle