Hans Dam i Kirke Hyllinge byggede for et par år siden om fra konventionelle til økologiske grise. Samtidig blev antallet af slagtesvin halveret fra 5.000 til 2.500 produceret årligt.
Storstier med Domino-systemet Pig Sort-vægtsortering har han haft siden 2012. Han har to hold med hver sin vægt. På det ene hold har han nu en RFID-chip i øret på hver gris.
»Med denne chip får jeg oplysninger om hver enkelt gris i hele vækstforløbet. F.eks. hvad den vejer, hvor tit den æder, og hvor stor tilvæksten er.
Det betyder f.eks., at jeg kan komme tættere på grænsen for overvægt uden at overskride den, og det betyder meget, især når jeg har økologiske grise. Overvægtgrænsen ligger på 94,9 kg,« siger Hans Dam.
Ombygningen fra konventionelle til økologiske grise kostede 800.000 kr. Blandt andet skulle der rives et tag af en stald, og i de krævede udearealer er der støbt beton. Her skrabes gødning hver anden dag, fordi gødningen er blevet mere fast på grund af grovfoderet.
»At gå fra 5.000 til 2.500 grise og samtidig ’udvide’ med udearealer gør, at der nu er meget mere plads at gå rundt på, både for grise og mandskab. Jeg føler mere arbejdsglæde nu, og grisene har selv nemmere ved at dele sig op.
Opsynet er nemmere, men man skal vænne sig til, at grisene har et andet adfærdsmønster. De har nu så megen plads, at de farer mere rundt og er sværere at fange«, siger Hans Dam.
Læs mere om erfaringen med Pig Sort og den nye type chip, RFID, i øret i det nye nummer af fagmagasinet SVIN Special, der udkommer i denne uge.
Faktaboks
Maglehøjgaard
- 2.500 økologiske slagtesvin
- 125 ha konventionelt, 75 ha økologisk - fra 2020 er tallene vendt om
- Foderforbrug 2,8 FE pr. kg tilvækst
- Daglig tilvækst 1.100 gram
- 61,5 i kødprocent
- Foderpris 9,29 kr. pr. kg tilvækst
- Foderpris 3,33 kr. pr. FE
Relaterede artikler
Kommentarer