Kornanalyse er vigtigt

Store udbytteudsving og korn, der både er vådt og tørt, præger høsten. Derfor kan kornanalyse være givet godt ud, siger Velas-rådgiver.

Af svinekonsulent Jonas Bøge Breinholt, Velas

I år er vi igang med en høst med store udbytteudsving, og noget af kornet er lidt vådt, andet er meget tørt. Derfor er det vigtig at have nogle gode analyser, som vi kan rette foderblandingerne ind efter.

Indtil videre har jeg set få analyser af hvede, som alle har et højt proteinindhold, næsten på samme niveau som i 2018.

Det betyder, at vi kan fjerne en-to procent af sojaskråen fra de fleste blandinger i forhold til sidste år og dermed spare på sojaskråen og foderprisen. Men der er også partier af korn derude, som ikke indeholder så meget protein, og dermed kommer der til at mangle protein i foderet, som kan føre til produktionsnedgang.

Normalt kan du køre til din lokale foderstof og få lavet en NIT-analyse gratis. Især hvis du køber lidt sprøjtemidler i løbet af året hos dem. Men hvis det ikke er muligt, kan vi sende dem ind til analyse her for dig.

Hvad er vigtig?
Det vigtigste er, at du får udtaget en god og repræsentativ prøve af dit korn. Det kan gøres ved at tage en lille håndfuld korn af hvert læs, der kommer ind fra marken. Her er det vigtigt, at I opdeler kornet i de forskellige arter, så byg og hvede kommer i hver sin spand.

Når I er færdige med at høste, blander I kornet godt sammen i spanden og tager ca. et kg ud fra hver spand. Så har I en god og repræsentativ prøve, som I tager med til foderstoffen, eller får sendt den til en analyse.

Hvis I har amerikanersilo, kan I, når den er færdig med at blande kornet, udtage prøven. Dermed har I en god og repræsentativ prøve.

Hvad skal I analysere for?
Kun det vigtigste, nemlig vand og protein.
Ikke så meget andet, for hvis I gerne vil have fx g fosfor i analysen, skal vi bruge syv analyser af hver parti korn for at kunne sige noget bare nogenlunde præcist om fosforindholdet i kornet.

Med de aktuelle priser på fosfor, skal der være mere end 1000 T korn i hvert parti, før det er en bedre forretning at lave fosforanalyser end at tilsætte ekstra fosfor i foderet, som kan opveje den manglende analyse.

Anbefaling fra Velas
Få analyseret jeres korn, der er penge i det. Men analysér kun for det mest nødvendige: vand og protein.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle