Læg en beredskabsplan for afsætning af dine grise

Normalt har der været sikkerhed for at afsætte sine grise, men det har ændret sig på grund af svinepest og corona. Derfor er der god grund til at tænke i beredskabsplaner.

Af Tove Goldbeck Jensen, konsulent, VKST

Svineproduktionen bliver pt. påvirket af to virussygdomme, Afrikansk Svinepest og Covid 19. Det giver turbulens på markederne, hvor effekten af de to sygdomme både kan virke positivt og negativt på afsætningen af svinekød og smågrise.

Det er altid svært at forudsige prisudviklingen, men hidtil har vi været vant til, at der i svineproduktionen altid var sikkerhed for afsætning af grisene, enten til slagteriet eller salg af smågrise. Denne situation har nu ændret sig.

ASF i Tyskland påvirker eksporten af smågrise med udskudte eller aflyste transporter og færre grise pr. vogn som konsekvens af højere vægt på udsatte smågrise. Tilsvarende har slagterierne meldt ud, at der ikke er sikkerhed for at man kan få samme pris for ekstra leverede grise, i forhold til normalt leveringsomfang.

Der er ikke ledig kapacitet i tomme slagtesvinestalde og slagterier til at producere og slagte alle de smågrise, der pt. eksporteres i Danmark.

Eksport af smågrise

Der er derfor god grund til at tænke i beredskabsplaner for, hvordan du som svineproducent kan agere hvis du bliver ramt på afsætningen af smågrise eller slagtesvin.

ASF i Tyskland har givet et kraftigt fald i eksportnoteringen på smågrise, og betyder at de fleste faste aftaler stadig fortsætter uændret, men til lavere pris.

Omsætning af løse grise på puljemarkedet er sværere, da tyske slagtesvineproducenter er afventende, og som sædvanligt er det de små og dårlige partier af grise, der bliver ramt først.

Pt. er fremstillingsprisen på en smågris højere end puljeprisen til eksport. Det handler derfor om at reducere underskuddet ved at reducere produktionsomfang, f.eks. ved at udsætte flere ældre søer, så der kun produceres de grise, der er aftaler på.

Man kan spare på omkostninger ved at lukke for mælkeanlægget og spare på ekstra tilsætningsstoffer.

Udfordringen er, at vi ikke ved hvor længe puljepriserne vil forblive lave, så øvelsen med at nedsætte produktionsomfanget, som jo har en tidshorisont på syv måneder for en 30 kg’s gris, er svær at planlægge.

Hvis man har sygdomme, der med fordel kan saneres for, vil det være et godt tidspunkt at gøre det nu.

Hvis ASF kommer til Danmark

Alle håber at vi kan holde ASF udenfor Danmark. Men en god beredskabsplan tager højde for at ”kontrollere og begrænse følgerne af et større uheld, både på kort og langt sigt”.

Hvis Danmark får ASF vil der blive "stand still" for omsætning af grise i kortere eller længere perioder, afhængig af hvor man bor i forhold til udbrud af ASF.

Det er derfor klogt at gennemtænke hvilke muligheder der er, på og udenfor ejendommen, til at opstalde flere grise i en periode.

Kan der være højere belægning i en kortere periode, er der ubenyttede staldafsnit, og er der mulighed for at leje tomme stalde. I relation til udnyttelse af tomme stalde er det vigtigt at have styr på miljøgodkendelse på staldene.

Nogle kommuner har vist velvilje til at lave hurtig sagsbehandling, hvis der bliver behov for akut ibrugtagning af tomme stalde.

Langsigtet strategi

Ændringer i omverdenen giver altid anledning til at overveje strategien for sin virksomhed.

Integreret produktion med levering af slagtesvin i Danmark - eller eksport af smågrise ud af Danmark. Der er mange overvejelser i forhold til denne strategiske beslutning.

Det er nu gået godt i 20 år med at kunne eksportere smågrise, næsten uden afsætningsstop på grund af  sygdomme. Dagsordenen lige nu er lidt anderledes på dette punkt.

Medarbejdere til at passe grisene

Covid 19 påvirker effektiviteten på slagterierne, hvor kæderne ikke altid kan køre 100 procent på grund af sygdom blandt medarbejderne.

Primærproduktionen er også påvirket på arbejdskraften. Rejserestriktioner gør bevægeligheden mindre, både ved nyansættelser og ved afholdelse af ferie, hvor overholdelse af karantæne regler gør det svært at planlægge og afholde ferie for de udenlandske medarbejdere.

Det er også vigtigt at tænke i beredskabsplaner for daglig pasning af grisene, hvis dine medarbejdere får Covid 19.

Mange steder bor der flere medarbejdere i samme hus. Det medfører at flere vil komme i karantæne, hvis en medarbejder bliver syg. Så også her er der behov for at lave beredskabsplaner, både for afvikling af karantæne og pasning af grisene. 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle