Sponsoreret af MSD Animal Health

Lær alt om spolorm

På et eller andet tidspunkt vil du som svineproducent se en op til 40 cm lang hvid orm hænge ud af endetarmen på en gris eller bare ligge på spalterne.

På slagteriet kan ormene findes som spaghettiagtige bundter i tarmen på svinene, og de kaldes spolorm med den latinske betegnelse Ascaris suum. Spolorm er en parasit, og kan have betydning for produktionsøkonomi og effekt af vaccinationer hos svin.

Ligesom andre parasitter gennemgår spolorm en række udviklingsstadier. En ny smitte starter som en infektion med et mikroskopisk æg, der gennem munden optages af en gris. Ægget kan ligge i en faremark, i en dybstrøelsesmåtte eller på fast gulv, hvor der tidligere har gået grise. Ægget kan også klæbe til biofilmen i en vasket og desinficeret spaltestald.

I grisens tarm vil ægget klækkes og en mikroskopisk larve vil fremkomme. Larven vandrer herfra gennem leveren og videre ud i lungerne. Herfra hostes larven op, synkes og kommer tilbage til tarmen. Her udvikles larven til en voksen og kønsmoden orm. Denne omgang tager 42 dage, og den voksne orm vil til sidst producere flere tusinde nye æg – om dagen!

Vandringen gennem leveren giver såkaldte ”hvide pletter” på leverens overflade. Pletterne er sår efter den skade, larvens vandring udgør. Det giver sjældent synlige symptomer, men er der tale om en stor smitte med mange larver, er der ingen tvivl om, at grisene har smerter, og at deres almene velfærd er påvirket. Tre til seks uger efter larvens vandring gennem leveren er pletterne som regel helet op og kan ikke længere ses. Cirka en uge efter klækningen når larven frem til lungerne, hvor vandringen forårsager blødninger og eventuel væskeophobning i lungerne. I alvorlige tilfælde er der tydelige symptomer på hoste og i de værste tilfælde akutte dødsfald. Symptomer og eventuelle dødsfald vil typisk indtræde i løbet af en uge efter flytning af grisene til et smittet miljø.

Orm og immunitet

Ved smitte med spolorm udvikler den enkelte gris en stærk og naturlig immunitet, og derfor vil de selv bekæmpe infektionen. Imidlertid kan spolormen og grisene eksistere i årevis side om side. Ormen er i tarmen, hvor den løbende producerer æg.  De smitter miljøet omkring de modtagelige grise.

Når æggene kommer ud med afføringen, skal de bruge flere uger for at modnes inden de kan smitte. Det er forklaringen på, at besætninger med høj hygiejne og fravænning ved senest 28 dage kan holde smitten væk eller på et lavt niveau. Det gælder både sohold, hos smågrise og ved slagtesvin, hvor det sker i nogle besætninger uden behandling mod orm og i andre besætninger med målrettet behandling. Det er også forklaringen på en høj forekomst af spolorm i besætninger med ekstensiv drift, høj fravænningsalder og adgang til at rode i jord eller områder med gødning fra søer. Her kan det være svært, at kontrollere smitten på trods af behandling med et ormemiddel.

Figur 1. Figuren viser hvor i grisen larverne opholder sig efter klækning af æggene. Som det ses er de meget hurtigt igennem lever og lunger. Efter bare 17 dage er de vandret fra tarmen gennem lever og lunger for at ende i tarmen igen.


 

Faktaboks

For få svineproducenter ved hvad spolorm er og hvordan det skal behandles. MSD Animal Health sætter i de næste par måneder særlig fokus på spolorm her på Svin PLUS.

Emneord MSD Animal Health, sponsoreret, spolorm, Ascaris suum, biologi, immunitet

Sponsoreret af MSD Animal Health

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.