Data, data og data.
Der skal masser af data til i fremtidens svineproduktion, for de gør en forskel.
Og det skal helst være online-data, så man hurtigt kan reagere på dem, hvis der observeres nogle udsving med fx manglede tilvækst.
Et eksempel på, at data gør en forskel er Produktionskoncept Slagtesvin, som er et samarbejde mellem blandt andre slagterier, Seges Svineproduktion, lokale rådgivningskontorer og dyrlæger.
Konceptet er for tiden ved at tilføje en række nye besætninger. Forleden havde jeg fornøjelsen af at følge et opstartsmøde i en besætning, der vil indføre konceptet, og der bliver gået grundigt til værks.
Flere mand gik besætningen igennem for eventuelle fejlkilder, og herefter er det bare i gang med at veje grise og følge de retningslinjer, der er i konceptet i form af krav til fx ædepladsbredde, vask og udtørring af staldsektionen og den rette temperatur ved indsættelse af grise.
De mange data, der foreløbig er indsamlet fra de deltagende besætninger, tegner godt.
Der er selvfølgelig omkostninger ved deltagelsen, men de er langt mindre end de besparelser, som hidtil er opnået på omkring 20 kr. pr. slagtesvin.
Det er tankevækkende, at dataene, som bl.a. omfatter online-registrering af foderforbrug og tilvækst, på den måde nemt kan omsættes til sparede omkostninger.
Jeg tænker, de opnåede resultater og erfaringer er nogle, som enhver slagtesvineproducent bør gå på opdagelse i for at minimere omkostningerne pr. slagtesvin.
Kommentarer