Lad hangrisene blive hos deres egen mor
Der er særlig stor dødelighed hos hangrisene, når de er hos bestemte søer.

På baggrund af en minutiøs gennemgang af dødsårsagerne hos pattegrisene i en sobesætning over fem uger foreslog Danvet-dyrlægen Jens Bach i et indlæg på Danvets årsmøde blandt andet en ny tilgang til flytning af grise.

For hans undersøgelse, der så nærmere på identifikation af de sotyper, der har høj risiko for pattegrisedødelighed, viser, at der er en stor overdødelighed blandt hangrisene.

Når hangrisene dør, vejer de 1,5 kg og er 6,1 dag gamle i gennemsnit, mens hungrisene går til ved 1,2 kg og 5,7 dage i gennemsnit, men det sker i forholdet cirka 60/40.

Jens Bach kunne samtidig demonstrere, at besætningens hangrise ikke døde af infektioner efter kastration, for uanset alder målt for 0-4 dage, 5-7 dage, 7-14 dage og mere end 14 dage var dødeligheden stort set konstant for hangrisene, som stod for cirka 61-63 procent af dødsfaldene frem til 14. dag og faktisk steg til 69 procent efter dag 14.

Overdødelighed hos hangrise i forholdet 80/20

I undersøgelsen kiggede han derfor på, om der er særlig stor dødelighed hos hangrisene, når de er hos bestemte søer.

Brødrepar når over 40 grise pr. årsso - sådan gør deSvin Tirsdag 2. april 2019 · 08:59

Her var udslag.

»Når vi går ud og kigger på søer, hvor vi samler de små grise op og ammesøer step et, så ser vi, at der er en markant overdødelighed på hangrisene. Nu hedder fordelingen ikke længere 60/40, men 80/20, og det er statistisk sikkert, at der dør flere hangrise ved de her sotyper«, fastslog Jens Bach.

Han foreslår derfor, at man i højere grad lader hangrisene blive hos deres egen mor, og i stedet flytter sogrisene.

Læs mere om emnet i det ney nummer af fagmagasinet SVIN nr. 4/2019, der udkommer i næste uge.

 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle