Landmænd ville se rullende stald på larvefødder

Hans Henrik Thomsen er manden bag den rullende stald i Nordjylland - og flere landmænd var mødt op for at se hans stald i weekenden til økologisk høstdag.

Hans Henrik Thomsen, økologisk svineproducent og planteavler fra Nordjylland, er manden bag en rullende stald, som kan cirkuleres rundt på marken med larvefødder. Baggrunden var, at han havde behov for økologisk gødning til marken.

I weekenden havde han åbnet dørene - eller markerne - for besøg, da der var økologisk høstdag.

I alt mødte 300 op, og Hans Henrik Thomsen vurderer selv, at "ikke over 20" var produktionslandmænd. Halvdelen var konventionelle, halvdelen økologer, vurderer han. Flere viste dediceret interesse i selv at anskaffe sig en stald. Der var eks. en tidligere svinebonde, der har et mindre landbrug, beretter Hans Henrik Thomsen.

Hans Henrik Thomsen har en ambition om at sælge staldtypen til andre landmænd, men er godt klar over, at produktionsformen har sine begrænsninger.

"Det er jo ikke strudseavl, men det er en niche, som man skal kunne se sig selv i," konstaterer Hans Henrik Thomsen.

Pris og driftsøkonomien spurgte mange ind til. Det er dog svært at svare på, eftersom prisen på stalden endnu ikke er afklaret. Men det trækker op, at grisene ved at grave trynen ned i marken selv udgør mejetærsker. Der er altså færre maskinomkostninger den vej rundt.

En økologisk gris koster 800 kr. i foder, siger Hans Henrik Thomsen., og hvis de 25 procent kan hentes direkte på marken, så er der en besparelse dér, siger han. Grisene kan dog også hente foder inde i vognen, hvor der er et solenergidrevet foderanlæg.

Et andet spørgsmål gik på, hvad han gør til vinter. Planen er at holde grisene ude, akkurat som om sommeren. Det kan sågar være en fordel kun at have én stald at se til mod 40 hytter med søer, siger han.

Dertil udfører grisene god jordbearbejdning, siger han, også om vinteren.

"Jeg er inspireret af savannen. Det er en ny måde at lave stubbehandling med en lettere gennemrodning. Det giver en løftning af jorden, og der er ingen traktose," siger Hans Henrik Thomsen med henvisning til problemet med jordpakning med tunge maskiner om vinteren.

"Gennemrodningen gør marken lidt ujævn, der gør, at den holder fantastisk på vandet. Når der kommer en kæmpe regnbyge til vinter, så tror jeg ikke, det løber nogle steder. Noget vil løbe igennem, og noget vil blive opsuget," forventer han.

Han er dog uklar på, om stalden kan køre videre, hvis der lægger sig store snedriver hen over marken om vinteren. Hvis der kommer flere måneder med sne, kan der dermed potentielt i værste fald være et problem, siger han. I så fald har han selv en kødkvægsstald, han kan tage i brug, men han siger, at det kan give problemer over for kunden, som forventer en græsgris.

 

Alt i alt fik han dog rigtig gode tilbagemeldinger fra de besøgende til økologisk høstdag i weekenden, siger han.

"Der er ingen tvivl om, at folk er 100 procent enige i, at kødet smager spændende, og at grisene ser ud til at have haft et godt liv," siger den innovative landmand.

Hans Henrik Thomsen samarbejder med Vester Hjermitslev Svejse Service om at lave den rulle grisestald. Næste prototype har fået enkelte tilpasninger, eksempelvis ved indhegningen, som både skal følge med beskytte dyrene og samtidig holde dem inde, når vognen kører.

Næste vogn bliver for Hans Henrik Thomsens vedkommende en smågrisevogn.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle