Landmand efter test af zinkfrit foder: Vi kan se, det kan lade sig gøre

Henrik Jessen, Agerskov, testede i sommer et forsøgsfoder uden medicinsk zink til sine smågrise. Foderet virkede godt, men var også dyrt. Nu eksperimenterer han med sin egen foderrecept.

I lighed med alle andre svineproducenter holder Henrik Jessen ved Agerskov-kanten øje med tiden, for i juni 2022 er det slut med at gøre brug af medicinsk zink i fravænningsfoderet.

Derfor har den 37-årige sønderjyske soholder i den seneste tid forsøgt sig med at mindske andelen af medicinsk zink til niveauer omkring 1.000 til 1.500 ppm.

»Vi har prøvet i nogle etaper at gå ned i brugen af medicinsk zink, som er gået nogenlunde. Men vi har også nogle gange prøvet at fravænne helt uden medicinsk zink, og det var vi ikke tilfredse med, da vi fik meget mere diarré«, siger Henrik Jessen.

Da SvineRådgivningen kontaktede ham for at få ham til at afprøve et særligt fravænningsfoder, som var udtænkt af rådgivningskontorets fodereksperter, var han klar:

»En af bevæggrundene til at deltage i forsøget var, at vi kunne få taget et nyt skridt i retningen mod at undvære medicinsk zink«.

Derfor modtog han foder til sine fravænningsgrise tilbage i juni og prøvede foderet af på vejehold i en periode på otte uger. Effekten ude i stalden var han godt tilfreds med.

»Vi har brugt foderet fra SvineRådgivningen til fravænningsgrise i tre størrelser. Vi har set et antal diarrébehandlinger, der er lidt færre end det antal, vi havde hos de grise, der fik vores almindelige foder med zink«, siger Henrik Jessen tilfreds og fortsætter:

»Vi fik pæne og runde grise og opnåede højere tilvækst, så man kan sige, at opgaven med at lave et fravænningsfoder uden zink blev løst«.

Trods de gode produktionsresultater og fraværet af medicinsk zink med foder fra SvineRådgivningen har Henrik Jessen ikke lagt en stor ordre på mere af testfoderet.

Det hænger sammen med prisen.

»Jeg har regnet økonomi på alle holdene, og vi er over 10 kr. i meromkostning til foderet pr. smågris. Vi skal gerne have fundet en bedre økonomisk balance«, siger han.

På bedriften afprøver han i øjeblikket en justering af sit fravænningsfoder, der nu indeholder et dyrere sojaproteinkoncentrat.

»Det er vigtigt at arbejde med zinkfrie løsninger, og det kan jeg kun opfordre andre til også at gøre«, siger Henrik Jessen.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle