Sponsoreret af European Protein
Landmand: Fermenteret foder helbredte smågrise for Lawsonia
Landmand har gode erfaringer med, at fermenteret proteinfoder kan erstatte zink og kurere smågrise for Lawsonia. Og løsningen er billig.

På Rosenlund i Gram producerer Thomas Jessen nu på andet år antibiotikafri grise til Bilka. Han får 60 kr. i merpris for hver 30 kg-gris, han producerer.

Aftalen med Bilka betyder, at de leverede grise hverken må få antibiotika eller zink.

”Allerede før vi startede på OUA-grisene til Bilka, brugte vi meget lidt zink. Til gengæld havde vi i flere år tilsat otte procent af det fermenterede rapsfoder ’EP100i’ til foderblandingerne. Det betød, at overgangen til at undvære både zink og antibiotika forløb helt smertefrit”, fortæller Thomas Jessen, der driver en besætning med 700 søer og produktion af 30 kg-grise.

Kun mellem 10 og 15 procent behandlet

Med EP100i i foderet har han højst haft brug for at behandle omkring 10-15 pct. af smågrisene med antibiotika.

Men efter det første år med OUA-grise kom problemerne. I begyndelsen af 2017 fik grisene influenza. Så blev de reinficeret med mycoplasma. Og i marts blev de ramt af Lawsonia.

”Vi havde ekstremt meget bøvl med Lawsonia. Vi prøvede alt muligt for at komme sygdommen til livs uden brug af zink og antibiotika for at undgå at klippe det grønne øremærke”, fortæller Thomas Jessen.

”Jeg kunne have valgt at rydde op med antibiotika, men da jeg er den eneste, der leverer grise til Bilkas OUA-koncept, havde konsekvensen nok også været, at jeg havde måttet vinke farvel til den kontraktproduktion”.

I stedet prøvede han nærmest alt muligt for at bekæmpe Lawsonia:

 • Vaccinationerne blev flyttet fra klimastalden til farestalden, for at smågrisene skulle være dækket ind, inden de kom i klimastalden.
 • Formalingen af kornet blev ændret fra at 10 procent af kornet kom over valsen, til at 20 procent blev valset.
 • Proteinkoncentrationen i foderet blev sænket.
 • Der blev strøet med Stalosan.
 • Der blev indført støvleskift, når man gik fra sektion til sektion.
 • Der blev skiftet fra brede betonspalter til smalle plasticspalter, så afføringen lettere kunne løbe ned i gyllekanalerne.

Bortset fra spalteskiftet, der hjalp lidt, så var der ikke rigtig nogle af de andre ting, der havde nogen effekt. Der var stadig alt for høj dødelighed, for mange grise der ikke trivedes og en alt for lav afgangsvægt.

”Vi havde ekstremt meget bøvl med Lawsonia. Vi prøvede alt muligt for at komme sygdommen til livs uden brug af zink og antibiotika"


Fordoblede mængden af EP100i

Men pludselig var der en løsning der virkede.

”En dag foreslog min dyrlæge Johannes Dahl fra Porcus Svinefagdyrlæger og Jens Legarth fra European Protein, at jeg skulle fordoble mængden af EP100i fra 8 til 16 procent i foderblandingen til 10-20 kg-grisene”.

”Det gjorde jeg, og meget overraskende kunne jeg allerede efter et par dage se en markant bedring hos smågrisene. Diarréen holdt op, grisene trivedes igen og deres afgangsvægt steg hurtigt med fem kg i forhold til før vi fordoblede EP100i-mængden”, fortæller Thomas Jessen.

Det var i august sidste år han fordoblede EP100i-mængden til 16 procent af foderet. Og det har han fortsat med lige siden.

”Merprisen, for at tilsætte 16 procent EP100i er marginal. Det løber op i højst én kr. pr. 30 kg-gris i forhold til at bruge sojaskrå, og det virker så godt, at jeg har valgt at fortsætte med at tilsætte 16 procent. Samtidig prøver jeg så at øge mængden af sojaskrå for at øge svinenes tilvækst”, siger Thomas Jessen.

Hos European Protein forklarer Jens Legarth bekæmpelsen af Lawsonia med, at et fermenteret tilskudsfoder som EP100i går ind og ændrer bakteriefloraen i grisenes tarme.

”Vi har set i forsøg at EP100i fjerner sygdomsfremkaldende bakterier som E. coli og salmonella. I stedet sætter mælkesyrebakterierne fra EP100i sig i tarmen. Samtidig ser vi, at tarmene udvikler sig hurtigere og fimrehårene bliver dobbelt så lange, så grisene bedre kan optage næring”, siger Jens Legarth.

Faktaboks

Fakta om EP100i

 • Hvad: Mælkesyrefermenteret proteintilskudsfoder til grise og fjerkræ
 • Indeholder: Fermenteret raps, levende mælkesyrebakterier, enzymer og organiske syrer
 • Virkning: Øger fordøjelsen af svært nedbrydelige sukkerforbindelser og nedbryder bitterstoffer, som ellers nedsætter udnyttelsen af foderets næringsstoffer og i nogle tilfælde endda gør, at dyrene ikke vil spise foderet.
 • Kan erstatte: Zink og/eller antibiotika.
 • Produceres af: European Protein A/S, europeanprotein.com

Emneord European Protein, sponsoreret, EP100i

Sponsoreret af European Protein

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.