Landmand kæmper for sjælden svinerace - er gået fra en til 50 søer

For engelske Geoff Bemand skulle opdræt af griseracen Welsh Pigs egentlig bare være en pensionisthobby, men det har udviklet sig til en livsstil for ham at kæmpe for at bevare den uddøende race.

Engelske Geoff Bemand startede med én so af racen Welsh Pig tilbage i 2013 efter han var blevet pensioneret. Det tog hurtigt overhånd, og nu har han 50 søer med afkom og er med i flere foreninger til racens bevarelse.

Det skriver netavisen Farmers Guadian.

Walisiske grise (Welsh Pig) er blevet en sjælden race, og da Geoff Bemand som ung havde arbejdet med racen måtte han efter sin pension sørger for den ikke forsvandt helt.

Fravænningsgrisene passes i hans sønners besætning, mens faringerne foregår hos Geoff Bemand selv i Tenbury Wells i England.

Den walisiske gris kan spores langt tilbage til de første optegnelser, og i dag er der kun lidt over 500 søer tilbage. Da Geoff Bemand første gang fik kendskab til racen var der mellem 1.500 og 2.000 søer. Det fik ham ind i foreningslivet for at bevare den sjældne race.

vigtigt avlsarbejde

Geoff Bemand er repræsentant for den walisiske gris i brancheforeningen BPA (British Pig Association), hvor hans opgave er at bevare racen gennem avlere, monitorere blodlinjerne og forsøge at flytte grisene rundt.

”En af avlerne har 27 blodlinjer, så hvis alle hans grise bliver syge, mister vi dem. Derfor skal vi forsøge at sprede grisene ud over landet”, siger Geoff Bemand.

Udover arbejdet i BPA har Geoff Bemand sammen med fem andre oprettet en forening for avlere af walisiske Grise, som forsøger at sprede budskabet om racen blandt andet ved fremvisning og salg til dyrskuer.

Der er strenge regler for udvælgelsen af grise, som fremadrettet skal indgå i avlen.

”Bare fordi du har et kuld, skal du ikke bruge alle hunnerne i avlen. Grisene der udvælges, skal passe ind i racebeskrivelsen, så racestandarten forbliver så høj som mulig”, fastslår Geoff Bendham.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle