Landmand med frilandsgrise frygter svinepest - har ingen stald til sine 250 søer
Jørn Nissen producerer Frilandsgrise på sin gård ved Røde Kro i Sønderjylland. Han har 250 søer på friland og frygter at skulle slagte dem og lukke produktionen ned i tilfælde af et udbrud af afrikansk svinepest.

Hvis der kommer et udbrud at afrikansk svinepest, frygter Jørn Nissen fra Horsbyg ved Rødekro, at han må lukke hele sin produktion af frilandsgrise ned, fordi han ikke har plads til at lukke dem ind, hvis der kommer et påbud.

"Hele truslen omkring et udbrud af svinepest bekymrer mig meget. Jeg har ondt i maven, når jeg tænker på det, fordi jeg har alle søer på friland. Jeg frygter, at jeg er nødt til at slagte dem alle sammen", siger 33-årige Jørn Nissen.

Han har 250 søer på friland og producerer 5500-6000 grise om året, som han sælger til en anden frilandsproducent. Han afsætter primært sine grise i Danmark, så det er ikke eksporten, der bekymrer ham.

Han startede op med sin produktion for otte år siden. Familien tæller Jørns kæreste og deres to børn.

Men hvis der kommer et udbrud, har han ikke mulighed for at lukke dem ind, og der er heller ingen muligheder for at leje stald i nærheden.

Hvis det sker, tror han ikke, at han fortsætter som landmand.

"Hvis jeg må slagte alle dyrene, er det for dyrt at starte op igen. Så håber jeg bare, at jeg har mulighed for at forpagte jorden ud og få et job ved siden af og på den måde blive på gården med min familie", siger han.

LandboSyd: Tak for indsats mod vildsvin Torsdag 22. marts 2018 · 09:56

Savner information

Jørn Nissen synes, at truslen om et udbrud hænger som en sort sky over gården og bremser dens udvikling.

"Et landbrug skal jo hele tiden være under udvikling, men truslen gør jo, at jeg ikke tør udvide eller investere i gården, og det kommer jo nok til at være sådan et godt stykke tid endnu", siger han.  

Han savner noget mere information om, hvad der vil ske ved et udbrud at afrikansk svinepest.

"Jeg mangler helt konkrete oplysninger om, hvad der sker ved et udbrud, og om der kommer et påbud om, at vi skal have alle dyrene ind, ligesom under fugleinfluenzaen. Hvilke retningslinjer er der ved et udbrud. Det kunne jeg godt tænke mig at vide, og sådan tror jeg også, det er for mange andre", siger han.

Glad for hegnet

Jørn Nissen er som mange andre svineproducenter glad for beslutningen om et hegn ved grænsen.

"Det er rigtig godt, så skal vi bare have styr på dem, der allerede er i Danmark", siger han.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle