Landmand vil redde gammel svinerace
Svensk landmand forsøger at redde de gamle husdyrracer og bevare deres genetik.

Landmand Johan Widing har siden 2003 drevet Bokeslundsgård, Lyby, Sverige, med sin kone. Her har de forskellige dyr, frugt- og grøntsagsproduktion, skriver ATL.

”Vi har den gamle type landbrug, hvor vi har investeret i flere områder i stedet for kun ét”, siger Johan Widing.

Ikke nok med at dyrene kan give kød, æg og mælk, så er de også med til at hjælpe på landbruget. Blekingeænderne fjerner utøj og larve i grøntsagerne, og efter jordskokkerne er blevet høstet er linderöds-svinene flyttet ind på jordstykket og er med til at lave jordforbedring.

Linderöds-svin hjælper til på gården, men mest af alt er de der for at kunne give deres genetiske materiale videre.

”Jeg arbejder ikke for at tjene penge, tage på ferie eller have et flot sted at bo. Det vil alt sammen være væk, når jeg er væk. Arbejdet med racerne kan være med til at sikre, at de også findes i fremtiden”, siger Johan Widing.

Mange oprindelige svenske racer er truet

Hos det Jordbruksverket, svarende til den svenske Landbrugsstyrelse, har de registreret 50 husdyrsracer, som er af svensk oprindelse. 45 af disse racer har status som truet.

Johan Widing har udover linderöds-svin, rödkulla-ko, klövsjö-får og blekingeænder, som alle tre har status som truet dyreracer.

”Jo mere man engagerer sig i det, jo mere lægger man mærke til, hvor få racer man forsøger at bevare”, siger Johan Widing.

I Sverige har man siden 1995 kunne få kompensation for kvæg, får, grise og geder. Johan Winding synes dog ikke, at landbrugsstyrelsen gør nok for at bevare de svenske husdyrsracer. 

Faktaboks

Ifølge De Forenede Nationers Fødevare- og Landbrugsorganisation (FAO) er der 8.800 dokumenterede dyreracer i verden. Af disse er 7 procent udryddet, og 24 procent er i fare for udryddelse.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle