Ledige i kø efter job på svinefarme

Stor interesse blandt ledige for ny uddannelse til agroassistent på svinebedrifter.

Interessen for at arbejde i landbruget var stor, og de fremmødte stod i kø for at blive skrevet op til en ny uddannelse til agroassistent, da der var informationsmøde på Bygholm Landbrugsskole. Uddannelsen er målrettet svinebedrifter.

Bag uddannelsen står Tørring UddannelsesCenter (TUC Job) og Bygholm Landbrugsskole, og projektet er godkendt af Seges, det tidligere Landscenter. Agroassistent-uddannelsen er godkendt og udarbejdet i samarbejde med Jobcentrene i Horsens, Hedensted, Odder og Skanderborg.

Op mod 50 ledige fra de fire kommuner mødte op til informationsmødet, og de første 25 deltagere var så begejstrede, at de med det samme meldte sig til det første forløb, der starter 9. november.  

Det er planen, at der også starter et hold i januar 2016. Begge hold får cirka 30 deltagere og varer fire måneder.

”Vi er meget glade for den store opbakning fra de ledige, som mødte talstærkt op og viste stor interesse. Da vi samtidig ved, at mange svineproducenter har brug for god og veluddannet arbejdskraft og på forhånd har meldt sig som interesserede, tror vi på, at det bliver en succes for alle parter,” siger de to projektledere, Irene Simonsen fra TUC Job og Anders Højlund fra Bygholm Landbrugsskole.

Både skole og stald
På informationsmødet fik deltagerne at vide, hvordan uddannelsen er bygget op i moduler og vekselvirkning mellem skole og praktik, hvilket sker på den samme gård. Deltagerne får på den måde bygget viden og praktisk erfaring op gennem forløbet.

”Vi lægger ud med at give jer en grundlæggende viden om landbruget som branche og arbejdsplads, besøg på gården og viden om grisens behov og natur. Efter tre uger kommer I ud i praktik, hvor I får mulighed for at prøve de forskellige arbejdsopgaver, håndtere en gris og bruge den viden, som I har fået,” forklarede Anders Højlund og tilføjede, at der vil være fokus på afklaring og forventningsafstemning.

Senere i forløbet bliver der læring om svins adfærd, produktionssystemer, arbejdsmiljø og sikkerhed samt produktionscyklus, sundhed, velfærd, fodring og meget andet.

Bygholm Landbrugsskole står for det faglige, mens landmanden har ansvaret for at introducere den ansatte til de forskellige arbejdsopgaver.

Der bliver løbende opsamling på de forskellige emner, når deltagerne er i skole, og i det efterfølgende praktikophold hos landmanden bygges der løbende nye arbejdsopgaver og rutiner på. Det hele sluttes af med et afsluttende projekt og en prøve samt evaluering og diplom, hvorefter man kan kalde sig agroassistent.

Gode jobmuligheder
I
rene Simonsen forsikrede de fremmødte om, at der er gode muligheder for at få arbejde efter endt uddannelse, og der er også gode muligheder for efterfølgende at gå videre til selve landmandsuddannelsen.

”Landmændene har brug for jer. Og fra landbrugets side er der stor opbakning til dette forløb.  Vi ved, at der er gode jobmuligheder for agroassistenter ude hos svineproducenterne, og mange er interesserede i god og veluddannet dansk arbejdskraft,” sagde Irene Simonsen.

Landmændene skriver under på en hensigtserklæring om at ansatte agroassistenterne på almindelige lønvilkår, når der er en jobåbning, og det er muligt. Under uddannelsen får deltagerne dagpenge.

”Det er vigtigt, at den ansatte og arbejdsgiveren passer sammen, og der kan også være praktiske forhold, for eksempel omkring transport, som gør sig gældende. Derfor matcher jeg kursisterne og svineproducenterne, så tingene går op på bedste måde,” forklarer Irene Simonsen, der har samarbejdet med kommunernes jobcentre, A-kasser samt landbrugets organisationer om uddannelsen.

”I bliver trætte”
Gårdejer Finn Tukjær Schmidt, Klovborg, er en af de landmænd, der aktivt bakker op om uddannelsen. Han deltog i informationsmødet og fortalte om arbejdet og dagligdagen på en svinebedrift. Han driver landbrug med 1.100 søer og planteavl, og han har fem ansatte.

”Det er vigtigt at arbejde effektivt i en svineproduktion. Vi skal være over det hele konstant, og der er altid noget, vi kan stramme op på. Mine folk er specialiserede, og vi rationaliserer hver eneste dag. Vi har meget fokus på, at dyrene har det godt og på en høj sundhedsstatus,” forklarede Finn Tukjær Schmidt og fortsatte:

”Det kommer ikke af sig selv, og jeg tror, I vil være meget trætte efter de første 14 dage. Men jeg tror også, at I vil synes, at landbruget er en god og spændende arbejdsplads med ordnede forhold.

”Vi er meget afhængige af hinanden, og jeg er meget ked af det, hvis folk siger, de er syge, og de ikke er det. Det er også meget belastende for de andre, hvis man ikke møder til tiden. Så skal de andre jo bare arbejde mere.”

”Landbruget er en lidt anden arbejdsplads end så mange andre, fordi man er et lille hold og fordi man kommer ud til en familie. Det hele er bygget op omkring nogle værdier. Hos os er det respekt, tillid, udvikling og åbenhed. Vi gør meget ud af, at vi også skal have det godt sammen,” sagde han.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle