L&F: Graverende fejl i DR-artikel om MRSA (opdateret)
DR-artikel om MRSA har været under kritisk lup hos Landbrug & Fødevarer. Undersøgelsen viser en lang række af fejl og mangler i artiklen. DR må bringe en rettelse, mener Landbrug & Fødevarer.

Når man læser den artikel, DR lagde op mandag aften under overskriften ”Briter kræver stop for import af danske MRSA-svin”, står der en række spørgsmål tilbage. Hvad er DRs ærinde? Hvorfor vildleder de? Hvorfor udelader de væsentlige oplysninger?

Sådan lyder det i en pressemeddelelse fra L&F.

Flemming Nør-Pedersen, direktør i Landbrug & Fødevarer udtaler:

"Når man løber DRs artikel igennem, står man tilbage med et billede af, at det er gået lidt for hurtigt og at man har mere travlt med at skubbe en sag i én bestemt retning i stedet for at have styr på fakta. DR er vores alles store mediehus. Vi skal kunne stole på, at det DR skriver, er sandt. Det er desværre ikke tilfældet i denne artikel. Jeg håber, at DR kigger indad og enten trækker artiklen tilbage eller også retter de graverende fejl, vi har fundet," udtaler Flemming Nør-Pedersen.

Landbrug & Fødevarer har løbet en række centrale oplysninger og påstande igennem i artiklen og fundet otte fejl, mangler eller direkte faktuelle fejl.

Opdatering: DR har svaret på kritikken. Læs den her.

Nedenfor ser du en gennemgang af L&F's kritikpunkter samt eventuelle rettelser og svar fra DR.

Om test for MRSA

DR skriver, at danske eksportsvin lige som i de fleste andre EU-lande ikke bliver testet for MRSA.

L&F's kommentar: "Vi er ikke bekendt med, at der findes EU-lande, der altid tester eksport-grise for MRSA, inden de bliver eksporteret. Hvor har DR den oplysning fra? Hvilke lande udfører systematiske test af eksportgrise?"

Sammenligning af antal smittede grise

DR sammenligner smittede grise i Danmark og i Storbritannien mellem 2014-2015.

L&F's kommentar: "Tallene kan ikke sammenlignes. I Danmark har vi lavet screeninger af besætninger, det har man ikke gjort i UK."

DR's svar: "DR har refereret oplysningerne som de fremgår i artiklerne fra The Guardian og The Bureau of Investigative Journalism."

Sammenligning af smittede mennesker

DR sammenligner antal smittede mennesker i Danmark (1200 i 2015) og UK (3):

L&F's kommentar: "Tallene kan ikke sammenlignes. I Danmark har man intensiveret test af mennesker. I UK laver man ikke systematiske tests af mennesker."

DR's svar: "DR har refereret oplysningerne som de fremgår i artiklerne fra The Guardian og The Bureau of Investigative Journalism."

Om eventuelt importforbud

DR skriver, at UK kan blive det andet land, der indfører et importforbud for danske levende grise som følge af resistente bakterier. (senere slettet fra artiklen, red.)

L&F's kommentar: Det er forkert. Der findes ikke nogen lande, der har et importforbud af danske levende grise pga. resistente bakterier.

Rettet af DR: DR har efter publiceringen af deres artikel slettet, at Storbritannien kan blive det andet land til at indføre importforbud.

Om britiske mediers omtale

DR skriver, at det er flere britiske medier, der har historien.

L&F's kommentar: "Det er forkert. Det er kun The Guardian, der har skrevet den historie, som DR refererer til. Freelancejournalisten der har skrevet artiklen, i øvrigt sammen med den danske aktivist Kjeld Hansen, har også offentliggjort artiklen på sin egen hjemmeside."

DR's svar: "The Guardian har bragt én artikel, mens The Bureau of Investigative Journalism har bragt en anden. Flere oplysninger og enkelte kilder går igen i begge artikler, som dog ikke er identiske. Desuden har en række britiske medier viderebragt historien."

Om britiske politikere

DR skriver, at britiske politikere, går ind i sagen.

L&F's kommentar: "Falsk. Der er kun én politiker, der har udtalt sig om sagen i den artikel, DR henviser til. Politikeren hedder Kerry McCarthy. Hun er veganer og var sidste år ude at sige, at man skal behandle kød på samme måde som tobak, med skræmmekampagner, for at få folk til at spise kød."

Rettet af DR: DR har fjernet kommentar om, at flere britiske politikere går ind i sagen.

Omtale af Labour

DR skriver, at Labour som parti ønsker et opgør med importreglerne.

L&F's kommentar: "Falsk. Det fremgår intet sted, at et importstop af danske levende grise er Labours officielle politik eller at det er noget partiet vil arbejde for."

Rettet af DR: DR har ændret formuleringen til: "Det britiske arbejderparti Labour blander sig nu i et opgør mod import af danske svin, der er smittet med MRSA.", men har holdt fast i, at det er partiet, selvom det blot er et parlamentsmedlem, der udtaler sig i den omtalte artikel, og ikke partiets ordfører.

DR's svar: "Kerry McCarty har i sin periode som Labours skyggeminister på fødevareområdet repræsenteret Labours politik på dette område. I  forbindelse med dette virke, har hun blandt andet gjort opmærksom på netop de problematikker, som artiklerne fra The Guardian og The Bureau of Investigative Journalism rejser. Hun fratrådte i juni 2016. Artiklen har imidlertid været flere måneder undervejs."

Om regeringens planer

DR skriver, at den britiske regering overvejer stramninger og citerer følgende: ”Regeringen vil gennemgå mulighederne for overvågning af området”.

L&F's kommentar: "DR udelader halvdelen af den britiske regerings citat. Mærkeligt er det den del, hvor regeringen taler om, at man vurderer MRSA som værende en meget lav sundhedsrisiko.
Det originale citat fra den britiske regering er som følger: “The government is reviewing options for surveillance, which will be proportionate to the very low health risk posed by livestock-associated MRSA.”
Oversat til dansk: Regeringen overvejer overvågning, der er proportionelle med den meget lave sundhedsrisiko, der er ved MRSA i levende dyr, skriver den britiske regering."

DR's svar: "Der er korrekt tale om et afkortet citat. I oplægget til citatet gøres imidlertid flg. klart:
"Indtil videre har meldingen fra de officielle britiske myndigheder været afdæmpet. Den britiske fødevaremyndighed, The Department for Environment, Food and Rural Affairs vurderer, at risikoen for folkesundheden på nuværende tidspunkt er ”meget lav.”"

Anden ændring

Tidligere stod der i underrubrikken på artikel, at sagen får "britiske politikere til at anbefale et forbud mod køb af danske svin", men dette er nu fjernet fra artiklen.

Landbrugsavisen.dk arbejder på at få en kommentar fra DR.

Tilføjet kl. 13 og  kl. 15.14: DR har slettet to af de kritiserede punkter. Det er tilføjet til artiklen.

Tilføjet kl. 15.23: Det er tilføjet, at DR har rettet deres underrubrik.

Opdatering: På grund af tekniske problemer har der måske været tilføjelser, der ikke har været slået igennem i artiklen på den tid, hvor de er tilføjet.

Tilføjet kl. 18.32:  Poul-Erik Heilbuth, redaktør, DR Fakta, svarer på kritikken fra Landbrug & Fødevarer.

Tilføjet 5. oktober kl. 11.30: Første del af DR's svar på kritik af brugen af Kerry McCarty var ved en fejl ikke kommet med. Det er tilføjet nu.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle