L&F: Uanstændigt af politikere at lade os betale

Svinebøndernes tab på Ruslands fødevareboykot må løses af EU’s regeringsledere, mener Landbrug & Fødevarer.

Martin Merrild, formand for Landbrug & Fødevarer, er skuffet over, at EU-kommissionen mandag siger nej til at give danske svineproducenter ekstraordinær hjælp under krisen med Rusland.

»Det er helt klart endnu et udtryk for, at der åbenbart ikke er politisk vilje til at gøre noget for at afbøde konsekvenserne af den konflikt, der kører,« siger han og tilføjer:

»Man sætter en proces i gang, hvor man bruger økonomiske midler for at lave et politisk pres, som vi ikke kan være uenige i. Men at man så bare vælter alle omkostninger over på et enkelt erhverv - i dette tilfælde over på enkelte landmænd - er simpelthen uanstændigt.«

Rusland har siden februar boykottet svinekød fra EU - først på grund af svinepest i Litauen og Polen, derefter som reaktion på EU’s sanktioner mod Moskva på grund af krisen i Ukraine.

Ruslands importforbud vil ifølge branchen koste de danske svinebønder en indtjening på omkring fire milliarder kroner i år. Afregningen til producenterne er faldet til 9,40 kroner for et kilo svinekød på slagteriet fra 11,90 kroner for et år siden.

Derfor vil svineproducenterne, støttet af fødevareminister Dan Jørgensen (S), have EU-støtte til at oplagre svinekød privat, så længe krisen varer, for at dæmpe prisfaldet. Men EU-Kommissionen er utilbøjelig til at støtte, når næste års budget ikke er på plads.

Martin Merrild vil nu konsultere sine kontakter i Bruxelles og i andre europæiske landbrugsorganisationer.

»Det her kan kun løses på regeringslederniveau, fordi der skal findes flere penge. De reserver, der er sat af til særlige foranstaltninger, slår ikke til her. Så det skal hurtigst muligt op til regeringslederne, siger Martin Merrild, der har skrevet til statsministeren,« siger han.

Eksporten af dansk svinekød til Rusland var i 2013 på 131.000 ton og havde en værdi af 2,1 milliarder kroner.

/ritzau/

Emneord ruslandskrise

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle