L&F: Vigtig afgørelse for svineproducenter om MRSA-offentliggørelse
Afgørelsen i Østre Landsret sikrer svineproducenter mod stigmatisering.

Østre Landsret har i en afgørelse i dag givet L&F medhold i, at to journalister ikke kan få aktindsigt og adgang til navneliste på 48 landmænd, hvis bedritfter i 2011 blev testet positive for MRSA.

”Vi er meget tilfredse med, at Landsretten har givet os medhold i, at oplysninger af så privat karakter ikke skal være offentligt tilgængelige. Vores medlemmer risikerer at blive hængt ud i offentligheden og socialt udstødte i deres nærmiljø. Det er helt urimeligt,” siger Erik Larsen, formand for Landbrug & Fødevarer, Svineproduktion, i en pressemeddelelse.

Han tilføjer, at det giver tid til at arbejde i ro og fred, så branchen kan komme i dybden med MRSA-problemet.

"Vi mødes med internationale forskere til en konference inden længe, så vi kan nå til en større forståelse af MRSA," siger Erik Larsen.

Afgørelsen var også, hvad Erik Larsen og L&F havde håbet og forventet.

Landsretten lagde i afgørelsen vægt på, at landmændene risikerer stigmatisering:

"Den skade i form af stigmatisering, som sagsøgerne påberåber sig, at de kan blive påført ved en udlevering af de oplysninger, der er søgt aktindsigt i, vil i givet fald kunne være uoprettelig. På den baggrund og efter en samlet afvejning af hensy­net til gennemførelsen af den aktindsigt, der blev søgt i marts 2012, over for arten og det mulige omfang af den påberåbte skadevirkning, finder landsretten, at risikoen for den an­givne skadevirkning under de foreliggende særegne omstændigheder må tillægges større vægt end interessen i at få gennemført aktindsigten, før landsretten har taget stilling til sagen," skriver Østre Landsret.

Faktaboks

Sagens omdrejningspunkt er udlevering af navne på landmænd med resistente stafylokokker i stalden.

Journalisterne Niels Mulvad og Kjeld Hansen arbejder med Journalistforbundet i ryggen for aktindsigt og adgang til lister over 48 landmænd, der for flere år siden deltog frivilligt i en MRSA-test af deres bedrifter, hvor de oven i købet blev lovet fuld anonymitet.

Den aktindsigt var kimen til Landbrug & Fødevarers stævning af Fødevarestyrelsen, der ville udlevere navne og dermed adresser på landmændene.

Emneord mrsa

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle