Lokale producenters restprodukter skal fodre grisene 100 procent

Birthesminde er klar til næste og afgørende skridt hen mod at fodre stedets grise helt og holdent med restprodukter fra egnens fødevareproducenter. Det er recirkulering, der giver så god mening for ejerne Maria Bojsen og Kent Nielsen.

Der bliver bygget på livet løs ovre på det, der skal blive Landbrugshallen, som skal huse blandingsanlæg med siloer til de lokale restprodukter, der vil ankomme fra fødevareproducenter. Den mindre bygning ved siden af skal blive til forædlingslokaler, nærmere bestemt gårdbutik, café og pølsemageri.

Maria Bojsen er klar til at vise rundt på Birthesminde, hvor de 18 hektar og 180 årsgrise ligger. I stuehuset bor Maria plus hendes mand Kent og i alt fire generationer under samme tag. De fritgående grise er dels mangalitzaer, ungarske uldgrise, dels den sortbrogede landrace og så endelig en lysebrun krydsning af de to racer. Den har fået navnet Birthesminde-grisen.

Glæder sig

Vi er i Vipperød mellem Lejre og Holbæk, og årsagen til besøget er en nysgerrighed efter at få at vide, hvordan Maria Bojsen og Kent Nielsen vil nå i mål med de recirkulære foderplaner, de arbejder på.

Kent er ikke hjemme den dag, vi er på besøg, men Maria Bojsen forklarer:

"Vi mener det alvorligt, når vi gerne vil have en økologisk besætning med frilandsgrise, der har langsom vækst og med kød, der virkelig smager af noget. Og som samtidig har et lavt CO2-aftryk. Vores indtjening bliver nok aldrig rigtig høj, men det er vigtigt for os at kunne vise, at vi kan drive en grønnere og endnu mere lokalt funderet bedrift. Og vi glæder os", smiler hun.

Klar til foråret

Byggeplanerne startede for cirka to år siden - intet går hurtigt, når det gælder godkendelser af landbrugsbyggeri - men nu regner parret med at kunne kaste sig over de næste tiltag til foråret 2021. Inden da er der meget, der skal findes og forhandles, for de kender ikke nogen, der gør helt det, som de gør: Samarbejde med lokale producenter om at give restprodukter videre til grisenes foder. Det kan være valle fra Naturmælk, mask fra Herslev Bryggeris ølproduktion, italiensk overskudsbrød fra en restaurant, tang, der skal kasseres så nyt kan sættes i vandet ved Nykøbing, tiloversblevne bælgfrugter fra lokale producenter.

Nye kontakter

En virksomheds restprodukt skal altså kunne bruges som råvare hos en anden producent.

"Lige nu er vi oppe på, at 70 pct. af foderet til grisene er recirkuleret. Hele tiden skaber vi kontakter, så vi skal nok nå højere op", siger Maria Bojsen

»Der er også god gang i gårdbutikken, men det, der skal rykke for alvor, er, at de meget fasttømrede købsmønstre hos forbrugerne skal ændre sig. De skal ikke kun købe ind i supermarkederne, og tiden er forhåbentlig inde til et ryk mod bedre kødkvalitet«, siger Maria Bojsen.

Rykket skal betyde, at det gode fedt fra dyrene giver smag, som kommer fra det, der kaldes lard - som er på netop racerne på Birthesminde modsat de gængse lyserøde bacongrise. Det er godt at have i råvarer til skinker og pølser, mener hun, og netop slow food skal være det hul i markedet, hvor parrets grisekød kan udfylde et smagsbehov.

Forædler lokalt

Hele idéen med forædlingslokalerne i den mindste af de to bygninger er, at kokke og restauranter skal kunne komme og tilberede deres charcuterivarer, skinker og udskæringer af kød fra Birthesminde grise, og så skal de kunne bruge tørringsrum, så det ikke skal transporteres.

"Kødet her er lige så godt som de bedste udenlandske udskæringer. Så hvorfor købe specialiteter hjem fra udlandet, når vi har ordentligt svinekød at arbejde med? Når kokkene kommer herud, er der også muligheder for vidensdeling og dyrke netværk", forklarer Maria Bojsen.

Udvikling går stærkt

"Vores første samarbejdspartner var Herslev Bryghus, her får vi gærfløde og mask, der består af vand og korn, og som både er fiberrig og har en sødlig smag, som dyrene kan lide. Vi er glade for nu at være med i netværket ’En del af Herslev’, som tæller flere lokale virksomheder med bæredygtighed i højsædet. En anden partner er Østagergård i Jystrup. Gården er et integreret bo-, uddannelses- og beskæftigelsestilbud. Herfra får vi klid, som er de fiberrige bestanddele fra især kornets skal, som bliver frasigtet ved formaling af korn til mel".

Faktaboks

Finansiering:

  • Birthesminde søgte støtte hos Den Grønne Pulje og har fået støtte til forarbejdningslokalet. Den lokale LAG-aktionsgruppe har man også et godt samarbejde med. 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle