Lungesygdom hos grise kan skyldes ny bakterie
Forskere i Australien har fundet en ny bakterie i slagtekroppe fra svin med lungesygdom.

Et forskerteam fra Australien har undersøgt slagtekroppe fra svin, som har haft tegn på lungesygdom.

Undersøgelsen har vist, at der er en ny bakterie, Glaesserella australis, som er beslægtet med Haemophilus parasuis, kendt som Glässers syndrom eller transportsyge, som kan give svin lungesygdommen.

Det skriver netavisen Pig Progress..

Ligner ondartet lungesyge

Læsionerne fra G. australis er meget lig læsioner fra ondartet lungesyge, som skyldes Actinobacillus pleuropneumoniae, idet der ses bylder i lungerne og lungehindebetændelse.

På de australske slagterier har man i mange år fundet svin, som har været vaccineret for ondartet lungesyge, men alligevel havde læsioner svarende til ondartet lungesyge. Derfor blev fundene registreret som dette.

Slagtesvin ramt af sjælden bakterie - sådan forebygger duSvin 1. maj · 09:50

Forskere blev dog i tvivl om vaccinen ikke virkede mod ondartet lungesyge. Eller om der tale var en anden bakterie, som kunne give samme læsioner på lungerne som ondartet lungesyge.

Det viste sig, at der i stedet var tale om en helt ny bakterie, som aldrig er set før.

G. australis har to mulige former. Enten er dyrene ikke syge på bedriften, men når de så bliver slagtet ses  læsioner og bylder i lungerne. Eller alternativt bliver svinene syge, når de er 12-20 uger gamle, og i nogle tilfælde dør de. 

Forskerne er i gang med at validere en test, som kan diagnosticere G. australis i slagtekroppe. Derudover forsøger de at lave en test, som kan bruges på bedriften og diagnosticere levende svin med sygdommen.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle