Lyn-indsats redder opformeringsbesætning fra prrs

I maj fik Mikael Rabjerg, Østerbjergegård, en træls besked: 3 positive reagenter for prrs hos poltene.

Mikael Rabjerg havde ingen anelse om, at poltene var reinficieret med prrs type 2.

Der havde ikke været kliniske symptomer eller andre problemer, der kunne tyde på prrs.

»Jeg troede, at det var fejlreagenter«, siger han om sin umiddelbare reaktion.

Flere blodprøver blev testet, men viste fortsat positive reagenter. Derfor blev alle kunder orienteret, og stort set alle reagerede, som Mikael Rabjerg forventede, nemlig ved at ville finde en anden polteleverandør.

Derfor stod han fra det ene øjeblik til det næste med en stort set værdiløs besætning.

Lidt tilfældigt snakkede han samme dag med dyrlæge Laura Lundgaard Jensen, LVK, om den nye situation. Selvom hun ikke er besætningsdyrlæge i opformeringsbesætningen, har hun været i besætningen, og kender staldenes opbygning.

Hun ville ikke uden videre kaste håndklædet i ringen, og vente på at prrs spredte sig fra poltestaldene til den øvrige besætning.

»Staldene er meget velsektionerede, så der kunne være en chance for at prrs fortsat kun var blandt poltene«, forklarer hun.

Mikael Rabjerg var med på at gøre forsøget, men der skulle handles meget hurtigt. At det var lørdag, gjorde ikke tingene lettere.

Alligevel lykkedes det i løbet af det lørdag og søndag at flytte 2.000 dyr fra cirka 25 kg til løbeklare polte til en i hast lejet stald. Andre blev solgt via DTL, der også ankom med tre biler søndag. Store polte blev kørt til slagtning søndag morgen, hvor Moesgaard Slagteri stiller med lastbiler.

Tilbage på Østerbjergegård var der søndag aften kun gylte, søer, pattegrise i farestaldene og smågrise op til 25 kg i FT30 stierne.

Efter denne hektiske weekend var det blot at vente på, om der kom kliniske tegn hos dyrene.

»Men vi så ingen tegn. Heller ikke selvom vi havde stresset dem med en flytning«, siger han.

Håbet stiger yderligere, da der midt i maj bliver taget 26 blodprøver i soholdet, som er negative. Siden er der taget mange blodprøver, som alle har været negative.

»Jeg tror og håber, at vi reddede soholdet med vores lyn-indsats«, siger Mikeal Rabjerg.

Er alle prøver negative frem til midt i oktober, får han igen prrs-fri status.

Dyrlæge: Jeg ville gøre forsøget

Da dyrlæge Laura Lundgaard Jensen, LVK, rådede til at flytte dyrene i et forsøg på at redde besætningen, gjorde hun det kun fordi, der er en god sektionering af staldene på Østerbjergegård, og fordi der ikke havde været kliniske tegn på prrs.

Prrs var kun påvist blandt store dyr i poltestalden, og poltestalden er godt sektioneret fra det øvrige sohold.

»Men jeg kunne ikke vide, om prrs allerede var spredt rundt i besætningen, men jo hurtigere dyrene kunne flyttes, jo større chance for at det ikke var sket, men jeg kunne sige om sandsynligheden for succes var 5 procent eller 25 procent,« siger hun.

På Østerbjergegård flyttede man 2.000 grise mellem 25 og 150 kg på blot halvandet døgn. Det har sammen med relativ varmt og tørt vejr i perioden øget sandsynligheden for succes.

»Det er nok også en prrs-stamme, som ikke smitter særlig let«, forklarer Laura Lundgaard Jensen.

Man oplever nogle gange, at prrs næsten kræver trynekontakt mellem dyr for at smitte. Andre gange kan prrs smitte 2-3 km gennem luft.

»På Østerbjergegård havde den kun spredt sig mellem fire af de otte poltestalde. Smitten var hverken påvist i farestalden, i drægtighedsstalden eller i løbestalden«, forklarer hun.

Alle blodprøver der er taget i soholdet, efter at poltene er flyttet, tyder på, at besætningen er fri, og at indsatsen bliver kronet med held. I oktober kan de så få prrs-fri status igen.

»Så har det hele »kun« kostet os to mio. En totalsanering ville nok have kostet fem mio. kr.«, lyder det Mikael Rabjerg.

Hvis besætningen forbliver fri, regner han med at have afsætning til halvdelen af sine cirka 5.000 LY-polte. Den sidste halvdel skal han finde nye kunder til.

Han har for øvrigt benyttet lejligheden til at medicinere medicinsk for mycoplasma lungesyge, så han fremover får højeste sundhedsstatus.

Faktaboks

  • Østerbjergegård, Sdr. Felding
  • Mikael Rabjerg
  • 500 Danish Pig Genetics opformeringssøer
  • Fik prrs i poltene i maj

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle