Lyse udsigter: Derfor kan gode svinepriser fortsætte flere år frem

Ugen På Spidsen: Den forholdsvis gode svinenotering kan fortsætte i flere år frem. Genetableringen af Kinas svinebestand er nemlig langt ude i fremtiden, påpeger ugens klummeskribent på Svin Plus.

Det har været drøftet mange gange tidligere, men nu tager vi lige en runde mere med Kinas svinebestand. 

Kineserne er ikke meget for det, men udbruddet af afrikansk svinepest, der brutalt halverede landets kæmpe svineproduktion og fjernede cirka 25 procent af alle svin i verden, tager længere tid at komme over, end landet har givet udtryk for.

Tidligere har myndighederne i Kina meldt ud, at svineproduktionen var tilbage i vante gænge inden for få år. 

Tidspunktet for kinesernes genetablering af den enorme svinebestand er ikke uden betydning, fordi landet henter tonsvis af svinekød fra andre lande - herunder Danmark, som nyder godt af den store efterspørgsel - og dermed indirekte holder hånden under den danske notering, som i europæisk sammenhæng klarer sig ganske fornuftigt.

Seneste opgørelse viser, at den danske eksport af svinekød til Kina er steget med 203 procent i årets første ni måneder. Det er imponerende. 

Kina først på niveau i 2025

Alt tyder på, at svinebestanden i Kina ikke er tilbage på normalt niveau inden for et års tid. Det understreges også i den seneste OECD-FAO-rapport Agricultural Outlook 2020-2029, hvor man skal helt hen til side 169 i rapporten for at finde Kinas forventede udvikling for sin svinebestand. 

I rapporten er vurderingen, at den kinesiske svinebestand rammer et lavpunkt i 2020, og først næste år begynder at stige igen. Bestanden af svin ventes at være tilbage på 2017-niveau i 2025. 

Den dag, hvor Kina drosler ned for importen af svinekød, risikerer Danmark i lighed med sine eksportkonkurrenter at tabe eksport og skal måske ud og finde nye aftagere af de mange kg svinekød, som Kina i dag aftager. 

Her kommer en OECD-FAO-rapporten dansk svineproduktion til undsætning igen, idet der er klar forventninger til stigende global efterspørgsel på svinekød frem til 2029. Svinekød kommer således til at udgøre 28 procent af det kommende årtis vækst i kødforbrug.

Søren Tobberup Hansen er journalist og svinefaglig redaktør på LandbrugsAvisen, magasinet Svin og Svin Plus.

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Svin Plus, "Ugen på spidsen", sætter Morten Thomsen og Søren Tobberup Hansen, journalister og svinefaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinet Svin og Svin Plus, svineugen i perspektiv.

Klummen er udtryk for skribentens personlige synspunkt.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle