Magre, drægtige søer har behov for ekstra energi
Seges anbefaler ekstra energi, specielt til magre, drægtige søer, i vinterperioden.

Af Peter Jakobsen, svinerådgiver, LandboNord SvineRådgivning

Det er vinter og blevet koldt, og derfor er det vigtigt, at de drægtige søer sættes ekstra op på foderkurven.

Anbefalingen fra Seges er 0,2 FE pr. so pr. dag ekstra til de fede søer og 0,4 FE pr. so pr. dag ekstra til de magre søer, når det bliver koldere i stalden.

De magre drægtige søer skal sættes ekstra op, og årsagen er lavere staldtemperatur i vinterperioden. Det kræver mere energi til varmeproduktion.

Behov for energi hænger sammen med søernes fedningsgrad. Tynde søer har således et relativt større behov for foder end fede søer, hvilket muligvis kan forklares i deres manglende isolerende fedtlag.

I tabel 1 er opsat betydningen af staldtemperaturen og behov for ekstra energi for fede og magre søer.

Søer skal æde omkring faringSvin Tirsdag 17. december 2019 · 10:01

Det ekstra behov til vedligeholdelse kan omregnes til et foderbehov. I temperaturområdet fra 5 til 20 °C er behovet hos de magre søer for ekstra foder lineært.

Det er koldere derude, og derfor skal der være mere fokus på huld-vurdering og foderindstilling i drægtighedsstalden.

Det er specielt vigtig, at de magre søer ikke kommer i negativ energi-balance i drægtighedsperioden, da det betyder en dårligere brunst og færre levendefødte grise. En god huldstyring i hele drægtighedsperioden er nødvendig, hvis man vil fastholde den høje produktivitet i farestalden.

Der er kommet nye foderkurver til de drægtige søer fra Seges efter en større undersøgelse og indsamling af nye erfaringer. Her er anbefalingen til de magre søer ændret til 3,5 FEso plus vinter-reguleringen fra dag 31 til faring. 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle