Det er forsat i den sydlige del af Jylland, i kystnære områder og på øerne, der bliver dyrket majs til svinefoder.
Det bekræfter Jes Callesen, SvineRådgivningen, der har fulgt majsdyrkningen i en årrække.
»Det er min fornemmelse, at arealet har været konstant de senere år«, siger han.
Det er også de samme svineproducenter, der dyrker majs år efter år, og er man først begyndt, så holder man fast i majsdyrkning.
Udbytterne i kernemajs betegner han som pæne med niveauer op omkring 10-12 ton pr. ha og vandindhold på 35-40 procent.
Vårbyg kan sjældent slå udbytterne i majs på de samme arealer.
De fleste opbevarer majs i gastæt silo, men opbevaring i planlager er også en mulighed, omend den er mere arbejdstung.
Man skal være opmærksom på forekomsten af toksiner, når man dyrker majs. Forekomsten svinger fra mark til mark og fra år til år.
»Mange tilsætter rutinemæssigt toksinbinder, når de fodrer med majs, og oplever, at det virker«, siger Jes Callesen.
Han mener derfor ikke, at toksiner er et stort eller et generelt problem.
I praksis erstatter majs hvede som råvare i svinefoderet. Ligesom der er forskel på, hvor meget hvede en besætning kan klare, så gælder det samme for majs.
»Jeg kender en svineproducent, der har erstattet al hvede med majs til både søer og smågrise, men det hører til sjældenhederne«, siger konsulenten.
Læs mere om fodring med majs i næste nummer af fagmagasinet SVIN, der udkommer tirsdag 19. januar.
Relaterede artikler
Kommentarer