For mange flytninger giver rod i farestalden

Der kuldudjævnes fint, ammekuld bliver dannet ok, men så går der ’gummiarm’ i den, når en enkelt gris har diarre, eller kuldet bliver lidt uens.

Af Bjarke Lassesen, svinekonsulent, Velas

Store kuld, mangel på farestier og dårlig koordinering mellem flere farestaldspassere giver flere steder problemer ved den efterfølgende løbning.

Vi oplever flere steder flere omløbere, uregelmæssige omløbere og mindre kuld i efterfølgende faring.

Forklaringen har i flere situationer været den klassiske, at der kuldudjævnes fint, ammekuld bliver dannet ok, men så går der ’gummiarm’ i den, når en enkelt gris har diarre, eller kuldet bliver lidt uens.

Konsekvensen er flytning, flytning og atter flytning. Resultatet er, at søerne ikke holdes i gang med mælkenedlægning, at fravænningsvægten falder, og at soen kommer i brunst i farestalden.

Analysen er enkel. Tjek omløberintervallet: Er det regelmæssigt, tjek ’dage til første løbning, er der mange dag 6 til 12 og ikke mindst tjek kuldstørrelsen i det efterfølgende kuld. Normalt vil den falde, på de søer der er løbet sent efter fravænning.

Læs flere praktiske tips til svinebedriften i det nye nummer af magasinet SVIN, der udkommer tirsdag 18. februar.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle