Mange penge i høj overlevelse af pattegrise
De fleste pattegrise, der dør, dør af at blive klemt, misdannelse eller sult.

Et af de største økonomiske potentialer i sohold er at sænke dødeligheden i farestalden eller rettere at øge overlevelsen på de grise, der bliver født. Det skriver LandboNord.dk

En typisk besætning i dag får over 18 levendefødte pr. kuld og har derfor potentiale til at fravænne 15,8 grise pr. kuld, hvis dødeligheden vel at mærke er lav.

Når man vil arbejde med at reducere dødeligheden i farestalden er det væsentlig at vide, hvad grisene dør af. Det sikrer, at indsatsen lægges det rigtige sted. Det kan gøres ved hjælp af staldgangs-obduktioner eller endnu bedre en pattegrise-USK på laboratoriet.

 

En so, der malker optimalt, kræver næsten ingen pasning for at præstere på utroligt højt niveau. Derfor skal malkeevnen være i top og dette kan slet ikke tages seriøst nok. Grundlaget for en højtydende so bliver både skabt i poltestalden og drægtighedsstalden, der skal derfor være fokus på at alle avlsdyr fodres 100 procent optimalt fra poltestald til sidste diegivning.

Den synlige driftsleder, der opfanger uregelmæssigheder i besætningen og ikke mindst uro blandt personalet, skaber de rammer, der skal til for at holde en lav pattegrisedødelighed. Synlig ledelse skaber motivation og grundlaget for en skarp management-indsats, alt sammen til gavn for en høj overlevelse i farestalden.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle