Markant lavere forbrug af antibiotika til øko- og frilandsgrise

Økologiske smågrise får en mængde antibiotika, der svarer til 6,2 procent af forbruget til konventionelle smågrise, viser nyt studie.

Forbruget af antibiotika ligger markant lavere i både økologiske og frilandsbesætninger end i konventionelle besætninger.

Det viser et nyt database-studie fra Institut fra Husdyrvidenskab ved Aarhus Universitet om brug af medicinsk zink og antibiotika i svinebesætninger, fortæller ICROFS, som står for Internationalt Center for Forskning i Økologisk Jordbrug og Fødevaresystemer.

Økologiske smågrise får således en mængde antibiotika, der svarer til 6,2 procent af forbruget til konventionelle smågrise - og generelt ligger forbruget i nicheproduktionerne markant lavere end i den konventionelle produktion.

Studiet sammenligner brug af medicinsk zink og antibiotika i tre produktionssystemer i perioden 2016-2018.

De tre produktionssystemer er økologi, friland og konventionel svineprodukton.

Næsten hver tredje besætning brugte ikke antibiotika 

Studiet viser, at forbruget af antibiotika til smågrise, den aldersgruppe som antibiotikabruget typisk er størst til, i økologiske besætninger ligger på 6,2 procent af forbruget i konventionelle besætninger.

Studiet viste en positiv sammenhæng mellem brugen af antibiotika og brugen af medicinsk zink, forstået således, at de besætninger, der havde et lavt antibiotikaforbrug også havde lavt forbrug af medicinsk zink.

I alle aldersgrupper lå forbruget af antibiotika lavest i de økologiske besætninger.

Andelen af besætninger, der slet ikke brugte antibiotika, var desuden højere i de besætninger, der har dyrevelfærdscertificeringer, det vil sige frilands- og økologibesætninger. Her brugte over 30 procent af besætningerne slet ikke antibiotika i perioden 2016-18.  

Ligeledes brugte 61 procent af frilandsbesætningerne og 36 procent af de økologiske besætninger ikke medicinsk zink. Dette var kun var tilfældet for 19 procent af de konventionelle besætninger.

Studiet indikerer, at zink hverken forhindrer eller erstatter brugen af antibiotika, men også, at medicinsk zink, der udfases i sommeren 2022, bruges af en mindre andel af besætningerne med velfærdscertificeringer.  

Overordnet set var forbruget af medicinsk zink  - målt i standarddoser pr. 100 dyr pr dag, det samme i de tre produktionssystemer.  

Den store variation mellem besætninger inden for samme produktionssystem indikerer, at en yderligere reduktion i brugen af både zink og antibiotika er mulig, lyder konklusionen fra ICROFS.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle