Mavesår hos svin gør ondt og koster dyrt
Få ni gode råd om, hvordan dine grise får sundere maver.

Mavesår i besætningen er noget skidt både får grisene og økonomien. Alvorlige mavesår kan medføre øget dødelighed og forringe tilvæksten, skriver Seges Svineproduktion.

I forsøg er det vist, at slagtesvin med maveindeks på 8 eller højere har op til 100 gram lavere daglig tilvækst end de øvrige grise.

Hvis man vælger at anvende en grov formaling af foderet for at forbedre mavesundheden, skal man være opmærksom på, at det vil være ensbetydende med en forringet foderudnyttelse.

Dyrevelfærden er også dårligere hos grise med mavesår.

De mildeste grader af maveforandringer (indeks 1-3) har sandsynligvis ikke nogen betydning for dyrets velfærd. Maveforandringer af grad 4-6 er moderate forandringer, som sandsynligvis har begrænset eller måske ingen betydning for velfærden. Da alvorlige maveforandringer (indeks 8-10) medfører nedsat tilvækst, må det antages, at de kan medføre nedsat velfærd. Der er dog foreløbigt ikke nogen viden om, hvor alvorlige mavesår skal være, før dyret mærker noget til det.

Seges Svineproduktion har lavet ni gode råd om bedre mavesundhed, som kan hjælpe med at få bugt med problemet.

1: FÅ LAVET EN MAVE-USK

Få lavet en mave-USK på Laboratorium for Svinesygdomme af mindst 20 mavesække for at undersøge mængden af mavesår i din besætning. På slagteriet bliver maverne tilfældigt udvalgt, men sørg for at de tages fra din største levering.

På Laboratorium for Svinesygdomme bliver maverne undersøgt og scoret efter graden af mavesår. Seges Svineproduktion anbefaler at indsende mindst 20 maver. Prisen for 20 maver er cirka 2.000 kr.

2: TJEK FORMALINGSGRADEN

Som hjemmeblander skal du tjekke formalingsgraden af kornet. Der bør minimum være 60 % partikler under 1 mm og maksimum 80 %. Hvis der fortsat er problemer med mavesår, kan du justere formalingsgraden til den grovere side. Det er dog vigtigt kun at justere formalingsgraden på besætningsniveau ud fra resultatet fra mave-USK’en og den aktuelle foderudnyttelse. Formalingsgraden betyder lige meget i tør- og vådfoder.

3: ØG ANDELEN AF BYG

Øg andelen af byg i foderets korndel så meget som muligt. Det er påvist, at mavesundheden stiger, når andelen af byg øges. Vær dog opmærksom på, at produktiviteten kan falde, når andelen af byg øges.

4: SKIFT FÆRDIGFODERET

Hvis du køber færdigfoder, kan du overveje at udskifte pelleteret foder med ekspandat eller med pelleteret foder iblandet korn udenom.

5: JUSTER PÅ FODRINGSHYPPIGHEDEN

I de systemer, hvor det er muligt, kan du justere på fodringshyppigheden. Færre daglige udfodringer giver bedre mavesundhed end mange daglige fodringer.

6: SØRG FOR NOK ÆDEPLADSER

Sørg for nok ædepladser i stien i alle fodringssystemer.

7: TILDEL GROVFODER

Tildel grovfoder til grisene. Wraphø har vist den største effekt mod mavesår.

8: KONTROLLÉR SMITSOMME SYGDOMME

Kontrollér besætningen løbende for virussygdomme, så som PCV2 og PRRS samt luftvejssygdomme. Overvej at vaccinere, hvis der er sygdom i din besætning.

9: SÆT I SYGESTI

Sæt straks blege og utrivelige grise i sygesti og tildel groft melfoder. Tildel også wraphø, hvis muligt. Mavesår kan godt hele igen efter et par uger, og grisene kan rette sig.

Faktaboks

Mavesår opstår, når mavesyren beskadiger den hvide del af mavesækken.

Mavesyren produceres af kirtler i mavens slimhinde med det formål at hjælpe til at nedbryde foderet.

Væggen i mavesækken beskyttes mod mavesyren af et tykt klæbrigt slimlag. Slimlaget fungerer som en barriere mellem mavesyre og mavevæg.

Den hvide del af maven kan ikke producere den beskyttende slim, og den bliver derfor lettere beskadiget af mavesyren.

Kilde: Seges Svineproduktion

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle