Medicinalindustrien dumper Dan Jørgensens MRSA-plan

Med Fødevareminister Dan Jørgensens nye handlingsplan for husdyr-MRSA lægges der endnu engang op til at begrænse antibiotikaforbruget i dansk landbrug – som i forvejen er blandt de laveste i EU. Samtidig vil man øge anvendelsen af vacciner som alternativ.

Det er to skridt frem og et tilbage i kampen med antibiotikaresistens, når Fødevareministeren i går onsdag fremlagde en handlingsplan, der på den ene side vil fremme anvendelsen af vacciner, men på den anden side vil fratage dyrlægerne muligheden for at behandle dyrene bedst muligt.

Det mener dyrlæge Lisa Pontoppidan, der er formand for Veterinærmedicinsk Industriforening (VIF).

Planen indeholder flere punkter, der skal ”bekæmpe husdyr-MRSA”. Men punkterne trækker i forskellig retning. Det er for eksempel positivt, at der er et mål om at fremme anvendelse af vacciner, mener VIF.

”Hvis man vaccinerer dyrene i stedet for at behandle dem, når de er blevet syge, giver det bedre dyrevelfærd. Samtidig slipper man for at skulle bruge antibiotika, så det kan også have en positiv effekt i kampen mod resistens,” siger Lisa Pontoppidan.

Til gengæld risikerer politikerne at skyde sig selv i foden, hvis de vedtager handlingsplanens forslag om at reducere antibiotikaforbruget yderligere og helt udfase brugen af en særlig type antibiotika, tetracyklin.

”Fokus på en enkelt type antibiotika kan ikke begrundes fagligt. Alle typer af antibiotika kan i princippet udvikle resistens, hvis de bruges forkert. Her er tetracyklin hverken værre eller bedre end andre typer. Derfor foreslår vi, at man i stedet fokuserer på at anvende antibiotika fagligt ansvarligt. Det er der, man for alvor vil kunne hente noget” udtaler Lisa Pontoppidan.

Lavt antibiotikaforbrug kan øge resistens

Samtidig er Pontoppidan betænkelig ved handlingsplanens generelle reduktionsmål på 15 procent i antibiotikaforbruget, der kommer oven på en periode, hvor landmænd og dyrlæger allerede har reduceret forbruget betydeligt.

”Paradoksalt nok kan et meget lavt antibiotikaforbrug faktisk føre til øget resistens, fordi man populært sagt vænner bakterierne til medicinen uden at slå dem helt ihjel. Resultatet bliver det modsatte af, hvad man ønsker sig, nemlig øget resistens,” siger Lisa Pontoppidan.

”Ministerens handlingsplan indeholder mange gode elementer, men behandling af dyr med antibiotika vil også være nødvendig i fremtiden. Løsningen på resistensproblemerne i dansk landbrug skal ikke findes ved at indskrænke behandlingsmuligheder, men ved at udvide dem” udtaler Lisa Pontoppidan.

 

Emneord mrsa, antibiotika, politik

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle