Millionprojekt skudt i gang: Målet er 1,5 mio. danske OUA-grise i 2021

Med et forskningprojekt til 15,5 mio. kroner bliver det nu undersøgt, hvordan man kan nedbringe behovet for antibiotika i dansk svineproduktion.

Forbruget af antibiotika til produktion af svin medvirker til dannelsen af resistente bakterier. Et nyt projekt skal derfor nedsætte brugen af antibiotika i svinestaldene. 

Sådan lyder det i en pressemeddelelse fra Miljø- og Fødevareministeriet, som meddeler at ministeriet har afsat 12,5 mio. kroner til projektet sammen med branchen og forskningsinstitutioner, som skal sikre mere viden om antibiotikafri opdræt.

Målet er, at der i 2021 er 1,5 mio. svin, der bliver opdrættet helt uden brug af antibiotika.

"Jeg er meget optaget af at få nedbragt forbruget af antibiotika i dansk svineproduktion.

Tidligere har regeringen sat initiativer i gang for at dæmme op for husdyr-MRSA, og med det her projekt tager vi et vigtigt skridt på vejen mod at kunne opdrætte mange flere svin helt uden brug af antibiotika," siger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen."

I antibiotikafri produktion er konceptet, at grisene ingen antibiotika får fra fødsel til slagtning. Bliver en gris syg og kræver behandling får den det, men så slagtes og sælges den som en almindelig konventionel gris.

Det er Danish Crown, Danmarks Tekniske Universitet, Københavns Universitet, Statens Serum Institut og landbrugets videnscenter Seges, som er gået sammen om projektet.

Miljø- og Fødevareministeriet støtter via Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP) projektet med 12,5 mio. kr. Det samlede budget er på 15,5 mio. kr.

Danish Crown: I år når vi 200.000 OUA-grise

"Det er kun to et halvt år siden Danish Crown startede det første forsøg med at producere grise uden brug af antibiotika (OUA – Opdrættet Uden Antibiotika), og allerede i år vil vi nå op på at slagte omkring 200.000 OUA-grise.

Det her projekt skal sikre et fortsat løft i produktionen af OUA-grise og medvirke til, at OUA-producenternes erfaringer bredes ud, så forbruget af antibiotika nedbringes bredt set i slagtesvineproduktion," siger Jais Valeur, adm. direktør for Danish Crown.Projektet løber til juni 2021, og det er forventningen, at der i 2021 bliver produceret ca. 1,5 mio. svin uden brug af antibiotika. I Danmark produceres i dag 17 mio. slagtesvin pr. år.

Seges: Giver os konkrete værktøjer

Christian Fink Hansen, Sektordirektør for Svineproduktion i Seges siger:

"OUA-projektet giver os et solidt og vidensbaseret grundlag for den fremtidige produktion af OUA-grise.

Samtidig opnår vi værdifuld viden og erfaringer, som vi kan omsætte til konkrete værktøjer, der kan bruges til at løfte sundheden hos grisene i den øvrige produktion. 
 
 

Faktaboks

Formålet med projektet er at skabe et solidt og vidensbaseret grundlag for at øge produktionen af danske slagtesvin opdrættet uden brug af antibiotika (OUA-opdræt), så OUA-opdræt kan blive en rentabel forretning, samt at antibiotikaforbruget i danske svinebesætninger bliver reduceret.

Grisene må desuden ikke fodres med animalsk fedt, blodprodukter og fiskeprodukter, fra fødsel til slagtning. 

 

Deltagere og deres roller:

• Danish Crown: Udvikling af koncept for OUA-opdræt

• Danmarks Tekniske Universitet: Diagnostik og udvikling af diagnostisk koncept for OUA-opdræt, samt lave mikrobiom- og resistensundersøgelser

• Københavns Universitet og Seges: Identificere risikogrise i klimastalden der behandles med antibiotika og derefter lave fodringsinterventioner. Derudover at tilvejebringe et sundhedsstyringskoncept for fravænningsgrise.

• Statens Serum Institut: Mikrobiom- og resistensundersøgelser.

Kilde: Miljø- og Fødevareministeriet

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle