Mindre diarré med mindre protein
Reducerer man protein til smågrise, falder frekvensen af diarré, men overdriv ikke, for så koster det effektivitet. Det kom bl.a. frem på årets fodringsseminar.

Selv om deltagerne til årets fodringsseminar sad bag hver sin skærm, var der på ingen måde skåret ned for de faglige guldkorn eller for spørgsmålene fra deltagerne, måske snarere tværtimod.

Der var for eksempel en grundig gennemgang af mulighederne, når zink om to år skal være ude af fravænningsfoderet. For nuværende er det svært at pege på en løsning, der ikke giver mere diarré.

Julie Lynegaard omtalte forsøg, hvor proteinnormen blev fulgt, og den ene halvdel af fravænningsgrisene fik veterinært zink i normal dosering, mens den anden halvdel ikke fik veterinært zink.

»Vi så signifikant færre behandlinger hos grisene, der fik zink«, fortalte den ph.d-studerende i sit indlæg.

Skruer man ned for proteinet i foderblandinger 6-9 kg og 9-15 kg, får man færre diarrébehandlinger.

Koster 40 g tilvækst

Skruer man ekstremt ned for proteinmængden 6-9 kg (14 procent mod normalt 19 procent råprotein), reducerer man forekomsten af diarré, men samtidig falder effektivtiten.

Det gælder også, selv om man supplerer massivt op med syntetiske aminosyrer.

»Det koster 40 g tilvækst og giver en ringere foderudnyttelse«, sagde Julie Lynegaard.

Hun afviste alligevel ikke, at en ekstrem lav proteinnorm kunne være en af løsningerne på diarré-udfordringen.

Som en del af forsøget testede man sojaskrå mod sojaproteinkoncentrat i foderblandingerne 6-9 kg og 9-15 kg.

Konklusionen var, at der ikke var forskel på forekomsten af diarré mellem de to råvarer, og at man derfor lige så godt kunne vælge den billigste, altså sojaskrå.

»Den bedste fodringsøkonomi opnår man med sojaskrå«, sagde Julie Lynegaard.

Små grise klarer sig godt

I forsøget havde man også undersøgt betydningen af indsættelsesvægten. Grisene blev inddelt i tre grupper med gennemsnitsvægt på henholdsvis 6,0 kg, 6,8 kg og 7,8 kg.

Tilvæksten i midtergruppen og blandt de store grise var henholdsvis 24 og 52 g højere end blandt de mindste grise. Derimod var foderudnyttelsen ens i grupperne.

Overraskende var der signifikant flere behandlinger mod diarré, jo større grisene var.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle