Sponsoreret af MSD Animal Health
Mycoplasma baner vej for andre bakterier
Mycoplasma kan øge infektionsrisikoen i din besætning. Det er derfor vigtigt, at være opmærksom på hoste.

Selvom mycoplasma-lungesyge i sig selv sjældent er årsag til alvorlig sygdom, kan den bane vej for infektioner som APP (ondartet lungesyge) og andre bakterier. Det er derfor afgørende at have kontrol med mycoplasma for at opretholde en god lungesundhed.

Brug USK og anden diagnostik 

På slagteriet kan man se komplicerede mycoplasma-infektioner som lungehinde- eller hjertesæk-betændelse (pleuritis og pericarditis).

Det er derfor vigtigt, at man ikke kun forlader sig på slagteriets sygdomsregistreringer.

Undersøgelser har vist at både brysthindear og hjertesæksbetændelser er underrapporteret fra slagteriet sammenlignet med USK (Udvidet Sundheds Kontrol) foretaget på de samme lunger. Det er derfor vigtigt, at man ikke kun forlader sig på slagteriets sygdomsregistreringer. Man skal også være opmærksom på hoste i besætningen, da hoste altid er tegn på, at noget er galt. Er der hoste eller er der tegn på lungesygdom på slagteriafregningen, skal man afklare, hvad årsagen er, for eksempel ved blodprøver, USK eller laboratorieundersøgelse med påvisning af årsag (bakterier, parasitter eller virus).     

Mycoplasma nedbryder lungens forsvar

Årsagen til at andre sygdomskim lettere får adgang til lungerne er, at mycoplasma-bakterien binder sig til de små fimrehår (cilier), som beklæder luftrør og bronkier og som sørger for at det skidt, der kommer ned i lungerne transporteres ud igen. Desuden åbner mycoplasma mellemrummene mellem cellerne på bronkiernes inderside og sidst, men ikke mindst, hæmmer mycoplasma immunsystemets hvide blodlegemer, som er i luftvejene og som hele tiden renser for smitstoffer.

Dette elektron-mikroskopi viser raske fimrehår i lungernes luftrør. Stregen svarer til to tusindedele millimeter.


Her ses manglende og funktionsløse fimrehår som følge af infektion med mycoplasma. De to store bobler er lungeslim. Stregen svarer til en tusindedel millimeter.

Begge billeder er hentet fra en artikel af Béatrice Blanchard og medarbejdere, Elektron mikroskopisk observation af luftvejene hos SPF-grise smittet med Mycoplasma hyopneumoniae. Vet. Mic. 1992.


Mycoplasma smitte vil i sig selv påvirke grisene negativt, men er derudover udløsende faktor for at andre bakterier der er til stede i besætningen, i særdeleshed de som giver ondartet lungesyge (APP), kan blive et problem for grisene.

Ugentlig frekvens af brysthindear


Grafen ovenfor viser et eksempel på en besætnings ugentlige frekvenser af brysthindear (pleuritis) over lang tid. Besætningen var mycoplasma- og Ap6 positiv. I begyndelsen og slutningen af perioden var der god kontrol med mycoplasma, men i midterperioden, med manglende kontrol med mycoplasma, var der en høj frekvens af brysthindear.

 

 

Faktaboks

Er der Mycoplasma i Danmark?

  • 67% af danske SPF-besætninger er registreret som Mycoplasma smittede
  • Brysthindear er en følge af lungehindebetændelse. "Kronisk lungehindebetændelse" bruges også som alias for Brysthindear. som er det mest almindelige.

Emneord sponsoreret, MSD Animal Health, mycoplasma

Sponsoreret af MSD Animal Health

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.