Nabotjek: Her er svenske klimaråd til griseproducenter

Svenske kødproducenter har som mål at halvere emmisionerne af klimagasser pr. produceret enhed inden 2045.

En ny rapport frigivet af brancheforeningen af svenske kødproducenter, fremhæver tiltag der skal være til gavn for både klimaet og økonomien på gården.

 Ifølge ATL er rapporten udarbejdet med det formål at koble klimaarbejde med lønsomhed.

 Rapporten omfatter både svinekødsproduktion, samt okse- og lammekødsproduktionen, hvor der er opstillet nogle fælles tiltag, men også specifikke tiltag til hver produktionstype.

 Tiltagene er foranstaltninger, som er billige og effektive, og som kan gennemføres på en relativ enkel måde.

Ved at lave en samlet vurdering for udledning af klimagasser, økonomi og implementeringsmuligheder på gården, har de svenske kødproducenter givet eksempler på tiltag, som ikke kun kan reducere gårdenes klimapåvirkning, men også gøre dem mere rentable.

 Målet for tiltagene er at halvere emmisionerne pr. produceret enhed inden 2045.

 Svineproducenterne i Sverige er allerede godt på vej med at sænke deres klimapåvirkning. Det viser en RISE livscyklusvurdering, som er udarbejdet i 2020.

 Denne vurdering viste, at CO2-aftrykket for svensk svineproduktion er faldet med 22 procent siden 2005.

 Dette fald er hovedsageligt takket være øget effektivitet og ændringer i fodersammensætning.

 "Produktionen er blevet mere ressourceeffektiv gennem både arbejde med dyresundhed og produktivitet,"  siger Theres Strand, som er administrerende direktør for Svenska Köttföretagen.

Tiltagene fokuserer blandt andet på at undgå spild i produktionen i form af blandt andet dødelighed, lav fertilitet eller svag vækst.

De fremhæver samtidigt vigtigheden for at regne på og analysere fodret til dyrene, med henblik på at undgå både at overfodre eller underfodre.

Fælles tiltag for kødproduktion

Fælles punkter for alle produktioner

  • Brug bedste genetik
  • Sørg for at fodre i overenstemmelse med dyrenes behov ved hjælp af grundig foderanalyse
  • Arbejd for god dyresundhed, høj overlevelse og holdbare dyr
  • Sørg for at sætte uproduktive dyr ud af produktionen hurtigt
  • Sørg for høj daglig vækst hos de voksende dyr
  • Reducer spild i forbindelse med opbevaring og fodring
  • Anvend streng infektionskontrol

 Vigtige tiltag for svineproducenter 

  • Sørg for at øge antallet af svin, der sælges pr. årsso
  • Rengør regelmæssigt fodringssystemer og tilsæt syre til vådfoder
  • Arbejd strategisk med klima, cyklus og miljø på gården
  • Vælg foder, som har en lav såkaldt LUC (Land Use Change - klimabidrag fra regnskovsrydning)
  • Justér temperaturen i de forskellige staldafsnit efter aldersgrupper

 Ifølge Therese Strand har tiltag som disse lave investeringsomkostninger, og giver store resultater.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle