Noget antibiotika tæller dobbelt i gult kort

I det nye VetStat tæller langtidsvirkende antibiotika nu dobbelt.

I forbindelse med overgangen til nyt VetStat blev alle veterinære lægemidler gennemgået og ADD-værdierne på antibiotika revideret.

Det betød, at ADD-værdien ændrede sig på nogle af de langtidsvirkende (prolongerede) antibiotika, som fremover tæller dobbelt.

»Ændringen var for så vidt ventet, da præparaterne fra start var fejlregistreret og egentlig havde talt for lavt«, forklarer dyrlæge Chr. Christoffersen, LVK.

Han opfordrer til, at man gennemgår sine behandlinger med langtidsvirkende amoxicillin, tetracyklin og florfenicol.

Præparaterne er designet til genbehandling efter 48 timer, men svinedyrlæger har ordineret præparaterne med genbehandling efter 24 timer grundet bedre effekt. I sådanne tilfælde er slagtefristen også blevet forlænget. I nogle tilfælde vil en behandling hverandet døgn dog være tilstrækkeligt.

Efter de nye ADD-værdier kan tre dages behandling med et langtidsvirkende antibiotika med genbehandling hver 24. time sættes op mod seks dages behandling med et almindeligt virkende antibiotika.

Dette kan i nogle tilfælde være en bedre behandling, hvis lidelsen er meget sejlivet.

»Især klovbylder og fremskredne hjernehindebetændelser kan kræve antibiotisk behandling i mange dage«, siger Chr. Christoffersen.

Revideringen bør være et skub til at anvende præparatets oprindelige dosering, det vil sige behandling hveranden dag.

»Vores håb i LVK er, at forbruget af antibiotika kan sænkes, samtidig med at effekten bevares«, siger Chr. Christoffersen.

Faktaboks

Nyt VetStat

  • Trådte i kraft 1. juni 2021.
  • Forud blev al antibiotika gennemgået.
  • I den forbindelse blev ADD for prolongeret antibiotika fordoblet.
  • Derfor bør man genoverveje forbruget af prolongeret antibiotika.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle